Germania va plăti Nambiei 1,1 miliarde de dolari în semn de recunoaştere în mod formal a crimelor guvernării coloniale germane

  • Germania a recunoscut formal atrocităţile comise împotriva grupurilor etnice Herero şi Nama drept genocid.
  • Germania va sprijini Namibia şi descendenţii victimelor cu 1,1 miliarde de euro pentru reconstrucţie şi dezvoltare.
  • Grupurile de victime au respins acordul.
  • Trupele germane au ucis până la 80.000 de oameni herero şi nami între 1904 şi 1908 ca răspuns la o revoltă anti-colonială.
1006 afișări
Imaginea articolului Germania va plăti Nambiei 1,1 miliarde de dolari în semn de recunoaştere în mod formal a crimelor guvernării coloniale germane

Sursă foto: Profimedia

La mai bine de 100 de ani după crimele comise de puterea colonială germană în ceea ce este acum Namibia, Germania a recunoscut formal atrocităţile comise împotriva grupurilor etnice Herero şi Nama drept genocid, relatează CNN.

Germania va sprijini Namibia şi descendenţii victimelor cu 1,1 miliarde de euro pentru reconstrucţie şi dezvoltare şi va cere iertare pentru „crimele guvernării coloniale germane”, a declarat vineri ministrul german de externe Heiko Maas.

"Scopul nostru a fost şi este să găsim o cale comună către reconcilierea autentică a victimelor. Aceasta include denumirea corectă a evenimentelor din perioada colonială germană în ceea ce este acum Namibia şi, în special, atrocităţile din perioada 1904-1908. Vom numi oficial aceste evenimente: un genocid ", a spus Maas.

Guvernul namibian a considerat acceptarea formală a atrocităţilor drept genocid ca un pas cheie în procesul de reconciliere şi reparare, a declarat vineri secretarului de presă prezidenţial namibian Alfredo Hengari.

"Acestea sunt evoluţii foarte pozitive. Oamenii nu vor uita niciodată acest genocid, ei trăiesc cu el. Şi acesta este un proces important în ceea ce priveşte vindecarea acelor răni", a spus Hengari. 

Cu toate acestea, grupurile de victime au respins acordul. Vekuii Rukoro, şeful Paramount al poporului Herero, fost procuror general şi membru al parlamentului.

"Acesta este genul de „reparaţie” de care ar trebui să fim entuziasmaţi? Aceasta este doar o relaţie publică. Aceasta este o muncă de vânzare a guvernului namibian. Guvernul a trădat cauza poporului meu", a spus el.

Rukoro a spus că grupurile de victime Herero şi Nama aşteaptă reparaţii băneşti. El a spus că despăgubirile nu trebuie să se îndrepte către persoane individuale, ci ar trebui să fie sub forma unei plăţi colective către descendenţii celor ucişi şi alungaţi de pe pământul lor în timpul genocidului.

Trupele germane au ucis până la 80.000 de oameni herero şi nami în ceea ce este acum Namibia între 1904 şi 1908 ca răspuns la o revoltă anti-colonială.

El a adăugat că preşedintele german nu este binevenit în sudul Africii.

"Preşedintele Germaniei nu este binevenit aici în ceea ce priveşte comunităţile de victime. El este persona non grata", a spus el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici