GlaxoSmithKline este investigată în Marea Britanie în urma acuzaţiilor că a mituit medici în China

Grupul farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK) este investigat penal în Marea Britanie în urma acuzaţiilor din China că a mituit medici, spitale şi asociaţii medicale perntru creşterea vânzărilor, relatează Bloomberg.

132 afișări
Imaginea articolului GlaxoSmithKline este investigată în Marea Britanie în urma acuzaţiilor că a mituit medici în China

GlaxoSmithKline este investigată în Marea Britanie în urma acuzaţiilor că a mituit medici în China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Biroul anti-fraudă a deschis o investigaţie penală referitoare la practicile comerciale ale grupului. GSK este dedicat să îşi desfăşoare afacerile după cele mai înalte standarde etice şi va continua să colaboreze cu biroul", se arată într-un comunicat al GSK.

De la declanşarea investigaţiei din China împotriva GSK, în iunie 2013, au apărut acuzaţii privind practicile angajaţilor grupului în Irak, Polonia, Iordania şi Liban.

Departamentul american de Justiţie a început, în 2010, să investigheze preliminar dacă GSK şi mai mulţi alţi producători de medicamente au încălcat o lege care interzice plata oficialilor în alte ţări.

Un purtător de cuvânt al Glaxo a declarat că grupul nu are alte comentarii, refuzând să spună dacă investigaţia din Marea Britanie implică China.

Biroul britanic anti-fraudă a confirmat că are loc o investigaţie penală, dar nu a oferit alte amănunte.

"GSK nu riscă penalizări mari în urma investigaţiilor din Marea Britanie şi SUA, dar ştirea în sine, mai ales dacă Statele Unite vor investiga oficial, ar putea limita performanţele acţiunilor grupului", a notat Stephen McGarry, analist la Societe Generale în Londra.

Acţiunile Glaxo sunt în declin cu 1,5%, la bursa din Londra.

Poliţia din China a înaintat procuraturii, în această lună, un dosar de mită împotriva GSK.

În iunie anul trecut, autorităţile chineze au început să cerceteze informaţii potrivit cărora GSK a dat bani agenţiilor locale de turism pentru a mitui medici în schimbul prescrierii medicamentelor companiei. Mai mulţi directori ai diviziei chineze a GSK au fost reţinuţi anul trecut, sub suspiciunea unor delicte economice în valoare de 3 miliarde de yuani (480 milioane dolari), constând în cheltuieli ilegale şi favoruri sexuale.

În raportul trimestrial al GSK se arată că grupul a informat biroul anti-fraudă din Marea Britanie în legătură cu investigaţia din China.

Dacă investigaţia din Marea Vritanie va duce la un proces, ar putea avea loc un acord prin care GSK să plătească o amendă şi să fie pusă sub observaţie timp de cinci ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici