Grecia ia o decizie majoră în lupta împotriva imigraţiei ilegale. Tensiuni între Atena şi Ankara

  • Grecia va extinde treptat un gard de-a lungul frontierei sale terestre cu Turcia şi va spori măsurile de supraveghere, ca urmare a creşterii imigraţiei ilegale dinspre vecinul său estic, a declarat marţi guvernul elen.
  • Decizia a fost luată în timpul unei reuniuni, prezidată de premierul Kyriakos Mitsotakis, a unor înalţi oficiali din domeniul imigraţiei, securităţii şi armatei.
3115 afișări
Imaginea articolului Grecia ia o decizie majoră în lupta împotriva imigraţiei ilegale. Tensiuni între Atena şi Ankara

Grecia ia o decizie majoră în lupta împotriva imigraţiei ilegale. Tensiuni între Atena şi Ankara

O declaraţie guvernamentală a precizat că în cadrul reuniunii s-a discutat "problema presiunii crescute pentru intrarea ilegală, atât de-a lungul frontierei terestre, cât şi de-a lungul frontierei maritime" din estul Mării Egee, citează AP.

Grecia a construit deja un gard de 40 de kilometri în zona râului Evros, de-a lungul frontierei terestre nord-estice. Atena a acuzat în repetate rânduri Ankara că trimite în mod deliberat mii de migranţi care trăiesc în Turcia în Grecia pentru a-şi destabiliza vecinul. Relaţiile dintre cei doi rivali regionali sunt tensionate din cauza imigraţiei şi a drepturilor de explorare a energiei submarine.

În 2020, Turcia a declarat că îşi deschide frontierele vestice pentru migranţii care doresc să călătorească mai departe în Europa. Grecia a sporit securitatea la frontieră pentru a împiedica mii de persoane să pătrundă în regiunea Evros, iar ulterior a extins gardul existent.

"S-a decis extinderea treptată a gardului pe întreaga lungime a Evros", cu un accent iniţial pe potenţialele puncte cu probleme, se arată în comunicatul de marţi. "S-a decis, de asemenea, să se modernizeze şi să se consolideze sistemele de supraveghere".

De asemenea, Grecia a acuzat Turcia că încurajează sau facilitează imigraţia ilegală pe mare a mii de persoane din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa care încearcă să ajungă în insulele greceşti. La rândul lor, autorităţile turce şi grupurile pentru drepturile omului au acuzat Grecia că îi returnează ilegal pe solicitanţii de azil care ajung pe teritoriul elen, fără a le permite să îşi depună cererile de azil.

După ce aproape un milion de persoane au intrat în Europa prin graniţa greco-turcă în 2015, un acord între Uniunea Europeană şi Ankara a încercat să limiteze fluxurile. Însă acesta nu a fost pus în aplicare pe deplin.

Turcia găzduieşte populaţii mari de migranţi. Grecia susţine că vecinul său este o destinaţie sigură pentru solicitanţii de azil care, prin urmare, nu ar trebui să caute să călătorească mai departe spre vest.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici