Greenpeace, condamnată să plătească despăgubiri după o acţiune la o centrală nucleară în Spania

Organizaţia Greenpeace şi 16 dintre activiştii ONG-ului au fost condamnaţi marţi de justiţia spaniolă la plata unor despăgubiri în valoare de 20.000 de euro pentru pagube produse în urma pătrunderii în principala centrală nucleară a ţării, dar acuzaţiile grave au fost abandonate.

108 afișări
Imaginea articolului Greenpeace, condamnată să plătească despăgubiri după o acţiune la o centrală nucleară în Spania

Greenpeace, condamnată să plătească despăgubiri după o acţiune la o centrală nucleară în Spania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tribunalul din Valencia (est) l-a exonerat pe fotojurnalistul independent Pedro Armestre, un colaborator al agenţiei France-Presse care i-a însoţit pe activiştii Greenpeace la operaţiunea desfăşurată în 15 februarie 2011.

Aproximativ 30 de activişti ai organizaţiei nonguvernamentale (ONG) pentru apărarea mediului au pătruns atunci în instalaţiile centralei de la Cofrentes, în apropiere de Valencia, în semn de protest faţă de prelungirea permisului de exploatare, după aproape 30 de ani de activitate.

Aproximativ 15 activişti au reuşit să se caţere pe un turn de răcire, de înălţimea unui bloc de 50 de etaje, pe care au scris "Peligro Nuclear" (Pericol nuclear).

Cei 16 activişti au fost acuzaţi de tulburarea ordinii publice şi de rănirea a cinci persoane din serviciile de pază. Pentru aceste acuzaţii, activiştii riscau peste doi ani de închisoare.

Tribunalul a decis până la urmă să-i achite de aceste două acuzaţii, din lipsă de probe.

În schimb, fiecare activist a fost condamnat la plata unei amenzi de 1.080 euro, iar Greenpeace la plata unei amenzi de 2.232 euro, pentru pagubele provocate porţii centralei.

"Această decizie arată în mod clar că încercările de a incrimina penal o manifestaţie paşnică au eşuat", a reacţionat directorul Greenpeace Spania Mario Rodriguez, citat într-un comunicat.

"Ei nu vor putea să ne facă să tăcem cu amenzi mari sau ameninţări cu închisoarea", a continuat el.

Hotărârea poate fi contestată în apel, în termen de zece zile.

Acestea sunt cele mai dure pedepse pe care le riscau activiştii Greenpeace din Spania. În plus, ONG-ul risca o amendă în valoare de 357.000 de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici