Gripa porcină provoacă mai multe îmbolnăviri la tineri, dar mai multe decese la bătrâni

Noi date din Mexic, prima ţară afectată de pandemia de gripă A H1N1, confirmă că tinerii sunt supuşi într-o mai mare măsură riscului de a contracta virusul, dar că persoanele în vârstă riscă mai mult să moară din această cauză, arată un studiu publicat joi pe Internet de The Lancet.

30 afișări
Imaginea articolului Gripa porcină provoacă mai multe îmbolnăviri la tineri, dar mai multe decese la bătrâni

Gripa porcină provoacă mai multe îmbolnăviri la tineri, dar mai multe decese la bătrâni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O echipă de epidemiologi condusă de Victor Borja-Aburto, de la Institutul mexican de securitate socială, a studiat dosarele a 63.479 de persoane care suferă de simptome de gripă şi care au mers la centre de sănătate publică, între sfârşitul lunii aprilie şi sfârşitul lunii iulie. Testele au confirmat că 11 la sută, adică 6.945 de persoane, erau infectate cu virusul A H1N1.

Un procent de 56 la sută din cazuri este reprezentat de persoane cu vârste cuprinse între zece şi 39 de ani. Au existat mult mai puţine cazuri la pacienţii mai în vârstă, care au putut să dezvolte o imunitate, fiind expuşi probabil anterior la un virus înrudit cu acesta.

În acelaşi timp, la pacienţii de peste 70 de ani, rata deceselor era de 10,3 la sută, iar pentru cei cu vârste cuprinse între 60 şi 69 de ani acesta era de 5,7 la sută. Rata deceselor nu era decât de 0,9 la sută pentru persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani.

Riscul de infectare era redus cu 35 la sută la cei care au fost vaccinaţi în anii precedenţi împotriva gripei sezoniere - informaţie deja evocată în studii, dar care rămâne un subiect controversat.

"Unii cercetători apreciază, bazându-se pe informaţii de care dispunem până în prezent, că acest nou virus H1N1 nu ar urma să cauzeze o epidemie de nivelul celor înregistrate în secolul al XX-lea. Această pandemie ar putea să nu fie cea de care ne temem, dar virusul evoluează şi ameninţarea rămâne", spun cercetătorii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici