Grybauskaite a catalogat Rusia drept "stat terorist", comuniştii sugerând întreruperea relaţiilor

Preşedinta Lituaniei Dalia Grybauskaite a declarat într-un interviu pentru un post de radio local că Rusia este un "stat terorist", declanşând furia comuniştilor din Duma de Stat care au sugerat ca răspuns întreruperea relaţiilor diplomatice cu fosta republică sovietică, relatează Tass online.

263 afișări
Imaginea articolului Grybauskaite a catalogat Rusia drept "stat terorist", comuniştii sugerând întreruperea relaţiilor

Grybauskaite a catalogat Rusia drept "stat terorist", comuniştii sugerând întreruperea relaţiilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedinta Dalia Grybauskaite a scuipat, pe 20 noiembrie, o nouă serie de atacuri verbale la adresa Rusiei, într-un interviu pentru un post local de radio", a denunţat joi Aleksandr Lukaşevici, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe. "Ea a mers atât de departe încât a etichetat Rusia drept stat terorist, în contextul evenimentelor din Ucraina", a subliniat el.

Comuniştii din Camera inferioară a Parlamentului rus au propus adoptarea unei declaraţii privind impunerea unor sancţiuni, sugerând inclusiv întreruperea relaţiilor cu Lituania, potrivit agenţiei de presă de stat. "În legătură cu declaraţia inacceptabilă a preşedintei Lituaniei de ieri, propun ca membrii Comisiei pentru Afaceri Internaţionale să pregătească o declaraţie, eventual o rezoluţie, pentru impunerea unor sancţiuni Lituaniei şi, poate, chiar întreruperea relaţiilor diplomatice", a declarat vineri Nikolai Kolomeiţev, un deputat comunist, într-o reuniune în Dumă.

Kolomeiţev a catalogat drept "inacceptabile", "grosolane şi cinice" declaraţiile lui Grybauskaite.

Ea a îndemnat la "acordarea imediat a unei asistenţe militare regimului ucrainean în exerciţiu, afirmând că, dacă aşa-zisa agresiune a Rusiei nu este oprită, ar putea să se extindă mai departe în Europa", a denunţat Lukaşevici joi.

"Afirmaţiile preşedintei Grybauskaite depăşesc chiar şi cele mai extremiste declaraţii ale radicalilor naţionalişti de la Kiev", a apreciat el. "Proclamaţiile ei nu fac altceva decât să împiedice căutarea unor soluţii la criza ucraineană, în loc de facilitarea lor", a adăugat purtătorul de cuvânt.

"În schimb, politicienii sobri, care nu încearcă să obţină simpatia unor forţe marginale şi care sunt alarmaţi de situaţia din Ucraina, au altă abordare, responsabilă", i-a reproşat reprezentantul diplomaţiei ruseşti preşedintei lituaniene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici