Guvernul britanic este optimist privind un acord cu UE pentru rezolvarea problemelor din Irlanda de Nord

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a exprimat optimism, vineri, asupra perspectivelor ajungerii la un acord cu Uniunea Europeană privind problemele comerciale apărute în provincia britanică Irlanda de Nord după Brexit, informează agenţia Associated Press.

243 afișări
Imaginea articolului Guvernul britanic este optimist privind un acord cu UE pentru rezolvarea problemelor din Irlanda de Nord

Liz Truss/Twitter

Liz Truss s-a întâlnit vineri cu Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi negociator pe tema Brexit. "Am avut discuţii constructive cu Uniunea Europeană. Acum intenţionăm să trecem la negocieri intense pentru a identifica o soluţie negociată de rezolvare a problemelor foarte reale ale locuitorilor Irlandei de Nord", a afirmat Liz Truss.
 
"Cred că putem ajunge la un acord. Eu vreau să înregistrăm progrese. În mod evident, dacă nu înregistrăm progrese, va trebui să căutăm alternative, dar dorinţa mea absolută este să ajungem la un acord funcţional pentru populaţia Irlandei de Nord", a subliniat Liz Truss.
 
Într-un comunicat comun, Lizz Truss şi Maros Sefcovic afirmă că discuţiile au fost "cordiale" şi că se vor întâlni din nou pe 24 ianuarie, după negocieri "intense" între delegaţii.
 
Marea Britanie şi Uniunea Europeană au disensiuni asupra aplicării prevederilor Acordului Brexit. Guvernul de la Londra refuză să aplice controalele vamale la limita administrativă dintre Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii, deşi a asumat acest angajament în momentul stabilirii relaţiilor comerciale post-Brexit. Marea Britanie cere modificarea Protocolului.
 
În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici