Guvernul francez vrea să interzică transportul în comun femeilor care poartă burka

Guvernul francez a propus interzicerea beneficiilor transportului în comun femeilor care poartă burka, la o zi după ce un alt oficial francez a propus ca celor care poartă vălul islamic să nu li se acorde cetăţenia franceză, informează The Daily Mail.

51 afișări
Imaginea articolului Guvernul francez vrea să interzică transportul în comun femeilor care poartă burka

Guvernul francez vrea să interzică transportul în comun femeilor care poartă burka (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Purtătorul de cuvânt al partidului UMP, Frederic Lefebvre, a cerut ca orice femeie care nu va respecta propunerea de lege care va declara ilegal portul vălului islamic, să fie sancţionată prin "privarea de drepturi", cum ar fi interzicerea transportului în comun sau a ajutoarelor de la stat.

Comentariile oficialului guvernamental au fost făcute la o zi după ce şeful partidului lui Nicolas Sarkozy, Xavier Bertrand, a propus ca femeilor care poartă burka să nu poată beneficia de cetăţenie franceză.

"Dacă nu-ţi respecţi responsabilităţile, nu trebuie să ai acces nici la beneficii. Când ignori regulile care fac anumite lucruri ilegale, cum ar fi o interdicţie de la portul vălului islamic, ţi se vor lua înapoi anumite drepturi", a spus Lefebvre.

Vălul islamic este potrivit lui Xavier Bertrand, "o închisoare pentru femeile care-l poartă şi nu va convinge pe nimeni că purtătoarea vrea să se integreze".

Preşedintele Sarkozy a numit burka "un însemn al oprimării femeilor" şi a spus că Franţa nu va tolera aceste ritualuri vestimentare. Săptămâna trecută, preşedintele Franţei a spus că vrea să supună Parlamentului spre aprobare o lege care să interzică complet vălurile care acoperă faţa.

Burka este o rochie lungă purtată mai ales în Afghanistan prevăzută cu o plasă peste ochi şi material care acoperă gura, în timp ce niqab este un veşmânt ce acoperă tot corpul, cu decupaje pentru ochi.

Propunerea legislativă prevede ca femeile care poartă aceste veşminte în public să fie amendate, iar cele care refuză plata să fie arestate şi chiar închise.

Ministrul pentru imigraţie al Franţei, Eric Besson a calificat iniţiativa ca "un afront adus identităţii naţionale".

Potrivit Ministrului de Interne, în jur de 2.000 de femei din Franţa poartă burka în public.

În luna iulie, teroriştii Al Qaeda au jurat răzbunare, în cazul în care Franţa interzice veşmintele islamice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici