Hillary Clinton califică drept "pervers" planul de atentat la bordul unui avion

Secretarul de Stat american Hillary Clinton a apreciat marţi că descoperirea unui nou complot vizând aruncarea în aer a unui avion cu destinaţia Statele Unite demonstrează caracterul "pervers şi teribil" al actelor pe care unii extremişti musulmani erau pregătiţi să le comită.

99 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton califică drept "pervers" planul de atentat la bordul unui avion

Hillary Clinton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Complotul în sine arată că teroriştii încearcă în continuare (...) să inventeze noi mijloace tot mai perverse şi teribile de a ucide oameni nevonovaţi", a declarat Clinton într-o conferinţă de presă la New Delhi, marcând finalul turneului său în Asia.

"Acest lucru ne aminteşte că trebuie să rămânem vigilenţi atât în ţara noastră, cât şi în străinătate, cu scopul de a ne proteja naţiunea şi de a proteja naţiunile prietene şi popoare ca ale Indiei şi altor" ţări, a continuat secretarul de Stat.

Statele Unite au anunţat luni că au dejucat un nou plan de comitere a unui atentat sinucigaş cu bombă, împotriva unui avion, de către gruparea Al-Qaida din Yemen, după doi şi jumătate de la o tentativă similară, atribuită aceleiaşi organizaţii, dar evitată în ultimul moment.

Potrivit poliţiei federale (FBI), este vorba despre o reeditare a atentatului ratat în ziua de Crăciun, în 2009, pe care gruparea incriminată a încercat să îl comită cu scopul de a marca un an de la uciderea lui Osama ben Laden în Pakistan de către un comando american pe 2 mai 2011.

Un nigerian, Umar Farouk Abdulmuttalab, în vârstă de 23 de ani, a încercat, în 2009, să arunce în aer un zbor Amsterdam-Detroit, cu ajutorul unor explozivi ascunşi în lenjeria intimă. Însă tentativa sa a eşuat, deoarece dispozitivul nu a explodat, ci doar a luat foc, producându-i arsuri grave, iar el a fost imobilizat.

Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), stabilită în Yemen, a încercat în mai multe rânduri, în trecut, să exploateze puncte slabe ale siguranţei aeriene şi să arunce în aer avioane de pasageri cu destinaţia Statele Unite.

De asemenea, în octombrie 2010, au fost trimise bombe ascunse în cartuşe de imprimante, la bordul unor avioane de transport de marfă, dar au fost interceptate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici