Hillary Clinton: Situaţia drepturilor omului din Rusia va rămâne în atenţia Statelor Unite

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a dat asigurări marţi reprezentanţilor societăţii civile ruse că Washingtonul nu va sacrifica problema drepturilor omului din Rusia în contextul apropierii sale de Moscova.

20 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton: Situaţia drepturilor omului din Rusia va rămâne în atenţia Statelor Unite

Hillary Clinton: Situaţia drepturilor omului din Rusia va rămâne în atenţia Statelor Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Odată cu întâlnirea cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale şi cu jurnaliştii de opoziţie, Clinton a făcut referire la "rolul vital" pe care îl aau aceştia în societatea rusă.

"Vreau să ştiţi că nu sunteţi singuri. Statele Unite vor fi mereu alături de voi. În discuţiile noastre cu Guvernul, vom continua să ne exprimăm susţinerea faţă de eforturile în vederea unei guvernări mai bune şi a înregistrării de progrese privind drepturile omului", a declarat Hillary Clinton în discursul său.

"Crearea de noi parteneriate, nu numai cu Guvernul, ci şi cu societatea civilă, organizaţiile neguvernamentale şi militanţii, reprezintă un element-cheie al noii noastre abordări a politicii externe în lume. Încercăm să relansăm relaţiile cu Guvernul rus, dar de asemenea, în paralel, să consolidăm legăturile între societăţile noastre (civile). Putem face două lucruri în acelaşi timp", a afirmat secretarul american de Stat.

Ediţia de marţi a cotidianului rus Kommersant, făcând referire la declaraţiile unui consilier al preşedintelui american Barack Obama, Michael McFaul, a anunţat că Washingtonul se pregăteşte să schimbe abordarea şi "să renunţe la politica fostelor administraţii americane care au criticat mereu public situaţia referitoare la drepturile omului din Rusia".

Militanţii prezenţi la şedinţa de marţi alături de Hillary Clinton au precizat că nu au sesizat o schimbare de strategie.

Potrivit reprezentantului organizaţiei Memorial, Oleg Orlov, McFaul a dezminţit în faţa militanţilor, fiind întrebat despre articolul publicat de Kommersant, declaraţiile care i-au fost atribuite.

Cât despre Hillary Clinton, ea s-a străduit în discursul său să ne facă "să înţelegem că acest subiect nu dispare de pe ordinea de zi", a explicat el.

"Nu am impresia că administraţia americană a decis să nu-i mai critice public pe liderii ruşi pentru situaţia drepturilor omului", a declarat reprezentanta organizaţiei Human Rights Watch, Tatiana Lokşina.

Potrivit acesteia, secretarul de Stat "a promis să revină asupra acestei probleme de fiecare dată la un nivel înalt".

"Ea a subliniat că în pofida retoricii pozitive a (preşedintelui Dmitri) Medvedev, Washingtonul ţine cont de faptul că militanţii pentru drepturile omului sunt ameninţaţi, agresaţi şi asasinaţi în Rusia, fapt ce este inadmisibil', a precizat ea.

"«Resetarea» (relansarea relaţiilor diplomatice, n.red) va avea loc, dar critica trebuie să continue, acesta era mesajul", a afirmat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici