Hollande, primit cu mare fast la Casa Albă la un dineu de stat - FOTO

François Hollande a fost primit cu mare fast de soţii Obama la Casa Albă marţi seara, la un dineu de stat, în a doua zi a unei vizite în care cei doi preşedinţi îşi afişează buna înţelegere.

1544 afișări
Imaginea articolului Hollande, primit cu mare fast la Casa Albă la un dineu de stat - FOTO

Hollande, primit cu mare fast la Casa Albă la un dineu de stat (Imagine: HEPTA)

Preşedintele francez a sosit singur, imediat după ora locală 19.00 (miercuri, 5.00, ora României) şi a fost primit călduros de către Barack şi Michelle Obama, care purta o rochie lungă albastră şi o bustieră neagră.

După ce au făcut o plimbare prin curtea de nord, François Hollande şi soţii Obama s-au îndreptat către saloanele Casei Albe, după care au participat la un "dineu de stat" alături de 300 de persoane, într-un cort uriaş, ridicat în grădină.

Într-un toast, preşedintele Obama l-a parafrazat pe Alexis de Toqueville (1805-1859), glumind pe seama "mulţimii de lucruri pe care americanii sunt în stare să şi le vâre în stomac".

"Unele lucruri nu se schimbă", a glumit el în continuare, evocând experienţa oaspetelui său francez în fast-fooduri americane în timpul studiilor.

Americanilor, a spus el zâmbind, le place tot ceea ce este franţuzesc, "filmele, mâncarea, vinul... mai ales vinul", dar "înainte de toate nouă ne plac prietenii noştri francezi pentru că au rămas de partea noastră, pentru libertatea noastră, timp de peste 200 de ani".

Răspunzând, François Hollande a subliniat că Franţa şi Statele Unite "împărtăşesc valori universale, dar şi sentimente mari, una faţă de cealaltă".

"Vă place Franţa, dar nu o spuneţi mereu pentru că sunteţi timizi, voi, americanii, sunteţi reţinuţi", a glumit el, "iar nouă ne plac Statele Unite", relaţia ajungând de-acum la "un nivel excepţional de apropiere şi încredere".

La masa lor au luat loc membri din cadrul societăţii civile americane. François Hollande a luat loc între cele două gazde, iar Thelma Golden, directoarea unui muzeu de artă contemporană din Harlem a luat loc lângă Barack Obama, un loc ocupat de obicei de Prima Doamnă a ţării oaspete.

Actorul de comedie Stephen Colbert a participat, de asemenea, la cina soţilor Obama şi a lui François Hollande, pe care îl ironizează în scheciurile sale.

Între ceilalţi invitaţi se aflau numeroşi politicieni americani, inclusiv secretarul de stat John Kerry sau vicepreşedintele Joe Biden, dar şi francezi, ca miniştrii Fleur Pellerin, Arnaud Montebourg, Pierre Moscovici sau Laurent Fabius, şi alte personalităţi.

Guillaume Pepy, preşedintele SNCF, Anne Lauvergeon, fosta CEO la Areva, Jean-Yves Le Gall, preşedintele CNES, au făcut parte din delegaţia franceză. Şefa FMI Christine Lagarde a fost, de asemenea, prezentă.

Actorul francofon Bradley Cooper şi cântăreaţa Mary J. Blige, care urma să cânte, s-au aflat, la rândul lor, printre invitaţi.

Meniul propunea "caviar Osetra maerican" din Illinois, cremă de cartofi cu ouă de prepeliţă şi o "mică salată de iarnă" din legume provenind din grădina lui Michelle Obama de la Casa Albă ca antreu. Felul principal a inclus muşchi de vită din Colorado cu tocană de şalotă şi mangold (sfeclă elveţiană), iar desertul a constat într-o îngheţată de vanilie şi mandarine din Florida cu ganaş de ciocolată din Hawaii, statul în care s-a născut preşedintele american. La masă au fost servite vinuri din California, statul Washington şi un Chardonnay alb din Virginia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici