Ieri o populară destinaţie turistică, astăzi imaginea apocalipsei. Statul în care drumurile au fost înghiţite de ape şi unde cu greu mai găseşti semnal la telefon ori zone care au curent electric

Pentru mulţi dintre locuitori, dar şi pentru liderii din Puerto Rico, uraganul Maria, care a lovit miercuri insula, este echivalentul apocalipsei. O spun chiar ei. Sâmbătă, autorităţile au mers să vadă efectele furtunii, iar şocul a fost unul puternic: drumuri dispărute, oameni izolaţi, reţele de telefonie distruse şi curent electric inexistent în multe zone. Devastator şi apocaliptic sunt cuvintele care stau astăzi pe buzele tuturor celor de pe insulă.

8626 afișări
Imaginea articolului Ieri o populară destinaţie turistică, astăzi imaginea apocalipsei. Statul în care drumurile au fost înghiţite de ape şi unde cu greu mai găseşti semnal la telefon ori zone care au curent electric

Ieri o populară destinaţie turistică, astăzi imaginea apocalipsei. Statul în care drumurile au fost înghiţite de ape, iar locuitorii se îngrămădesc pe un deal pentru a avea semnat la telefon

Uraganul Maria a devastat pur şi simplu Puerto Rico. 10 oameni au murit, iar acum, după ce pericolul furtunii a trecut, autorităţile sunt şocate la vederea imaginii pe care a lăsat-o în urmă.

Teritoriul american a rămas fără comunicaţii, fără apă, fără curent electric. Oamenii au fost izolaţi de restul lumii. Multe dintre străzi au dispărut, iar multe alte drumuri sunt blocate, izolând locuitorii.  

"Este devastator să vezi aşa ceva în toate oraşele de pe insulă", spune Jenniffer González, reprezentanta Puerto Rico în Congres, notează CNN. "Nu ne aşteptam să vedem doar ruină, în atatea zone", a adăugat ea.

Va fi un drum lung de recuperare, spun cu toţii.

Zonele cu semnal la telefon le numeri pe degete, iar din acest motiv mulţi dintre locuitori nu au putut lua legătura cu rudele din SUA.

"S-a creat panică, evident. Cunosc mulţi oameni din SUA care sunt îngrijoraţi pentru că nu pot afla nimic despre rudele de aici", spune Gonzales.

"Nu vă speriaţi, avem doar probleme de comunicaţie". Peste 95% din reţelele wireless nu funcţionează, a anunţat Comisia Federală de  Comunicaţii. 

În Humacao, de exemplu, oamenii opresc maşinile pe drum în apropierea unui turn de telefonie, aproape de un deal, pentru a putea vorbi. Este singura modalitate. Mulţi vin aici şi pe jos.

Iar pericolul încă nu a trecut cu totul. Un dig este în pericol să se prăbuşească, iar mii de oameni au fost evacuaţi.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat ajutor federal pentru Puerto Rico şi Insulele Virgine.

4.000 de membri ai US Army Reserves au ajuns în zonă pentru a ajuta.

The National Hurricane Center a avertizat că furtuna se îndreaptă acum spre coasta de est a SUA şi ar putea avea un impact serios.

Foto: Hepta

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici