Igor Dodon vrea schimbarea steagului Republicii Moldova/ Mihai Ghimpu: Propun drapel roşu cu capul lui Dodon

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat joi că va propune o iniţiativă privind aprobarea prin lege a drapelului roşu cu cap de bour, care era steagul Principatului Moldovei, drept drapelul „moldoveniştilor”, în locul actualului tricolor, care seamănă cu drapelul României.

7802 afișări
Imaginea articolului Igor Dodon vrea schimbarea steagului Republicii Moldova/ Mihai Ghimpu: Propun drapel roşu cu capul lui Dodon

Dodon spune că va propune schimbarea drapelului cu vechiul steag al Principatului Moldovei (Imagine: Daniel Mihailescu/ Arhiva Mediafax Foto)

Igor Dodon a făcut acest anunţ cu ocazia acordării a cinci distincţii „Bogdan Întemeietorul”. Ordinile au fost conferite lui Valentin Beniuc, profesor universitar, ex-ministru al învăţământului din Republica Moldova, Vladimir Curbet, conducătorul ansamblului „Joc”, Evei Gudumac, chirurg pediatru, doctor habilitat în medicină, lui Viorel Mihail, scriitor, publicist, redactor al hebdomadarului "Săptămâna", scrie Deschide.md.

Ordinul "Bogdan Întemeietorul" a fost instituit în decembrie 2008 de către guvernarea comunistă cu scopul de a fi conferit pentru merite remarcabile în dezvoltarea şi consolidarea statalităţii moldoveneşti.

"Primele date istorice despre Moldova vin din 1359. În acest an vom sărbători 658 de ani. Avem cu ce să ne mândrim, suntem un popor cu o istorie de secole. Data de 2 februarie 1365 este ziua când, în premieră, statalitatea Ţării Moldovei a fost recunoscută oficial. Este o dată istorică. Vin cu iniţiativa ca în ziua de 2 februarie să fie decorate personalităţi care au contribuit la statalitatea ţării noastre. Vin cu o propunere ca societatea civilă şi mediul academic să examineze două iniţiative: ca data de 2 februarie să fie introdusă în lista sărbătorilor oficiale. O variantă a denumirii ar fi: Ziua Statalităţii Ţării Moldovei. A doua iniţiativă este aprobarea prin lege a drapelului istoric al Ţării Moldovei: drapelul roşu cu cap de bour", a declarat preşedintele moldovean Igor Dodon, în cadrul ceremoniei.

Liderul Partidului Liberal din R.Moldova, Mihai Ghimpu, a propus pe pagina sa de Facebook ca acel cap de bou de pe drapel să fie înlocuit cu capul lui Dodon.
"Dodon propune «drapel roşu cu cap de bou», iar eu propun drapel roşu cu capul lui Dodon...", scrie Ghimpu pe pagina sa de Facebook, potrivit Unimedia.

Totodată, Andrian Candu, preşedintele Parlamentului moldovean, a subliniat că şeful statului are dreptul la iniţiativă legislativă, iar decizia finală aparţine Parlamentului.
"Într-un final Parlamentul decide. Eu consider că sunt mai multe probleme serioase, decât zile naţionale şi drapele ale RM. Parlamentul trebuie să se expună procedural, aşa cum este cazul. Este prematur să venim cu comentarii până să fie votat în Parlament", a declarat Andrian Candu.

La rândul său, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a subliniat că ţara sa are prea multe sărbători naţionale, iar Guvernul va avea grijă să le optimizeze.

"Cu părere de rău Guvernul nu este pe acceaşi lungime de undă cu şeful statului. Avem prea multe sărbători. Ne vom gândi serios la optimizarea numărului de sărbători. Polititicenii au pus în dezbatere subiecte care deviază societate. Acest lucru eu nu-l voi saluta niciodată. Îndiferent de drapel şi limbă, oamenii vor să trăiască bine. Ar fi bine ca toate puterile în stat să găsească soluţii. Vom solicita politicienilor responsabili subiecte care să ne facă uniţi", a subliniat Pavel Filip, citat de Unimedia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici