INCENDIUL din parcul naţional american Yosemite: Cine a provocat al patrulea cel mai mare foc din istoria Californiei

Anchetatorii americani au informat cine este la originea giganticului incendiu care a distrus arborii parcului naţional Yosemite în ultimele zile, al patrulea incendiu ca mărime din istoria Californiei (vest).

1698 afișări
Imaginea articolului INCENDIUL din parcul naţional american Yosemite: Cine a provocat al patrulea cel mai mare foc din istoria Californiei

INCENDIUL din parcul naţional american Yosemite: Cine a provocat al patrulea cel mai mare foc din istoria Californiei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Aceştia au dezminţit în schimb zvonurile conform cărora incendiul, denumit "Rim fire" care este în prezent stins în proporţie de 80 la sută, ar fi fost cauzat de activităţile ilegale ale unei plantaţii de marijuana în apropiere de parcul naţional foarte vizitat de turişti.

"Anchetatorii au determinat că Rim fire a fost provocat de un vânător care a făcut un foc şi nu a mai reuşit să îl stingă", a declarat serviciul american al Pădurilor într-un comunicat.

"Nu există în schimb niciun indiciu conform căruia acest vânător ar fi cultivat ilegal marijuana pe terenul public şi nicio plantaţie de marijuana nu a fost localizată în apropierea punctului de plecare al focului. Nicio arestare nu a fost efectuată până în prezent", adaugă comunicatul.

Numele vânătorului nu a fost divulgat pentru moment, în aşteptarea concluziilor anchetei.

Incendiul s-a declanşat în cursul după-amiezii de 17 august în Stanislans National Forest, La marginea parcului naţional Yosemite. Focul a distrus 95.442 de hectare conform ultimelor date şi peste 4.300 de pompieri se luptă încă cu focul.

Pese 15 milioane de litri de apă şi de material ignifug au fost deversate pe cale aeriană asupra focului în ultimele 17 zile. Este vorba de al patrulea incendiu ca mărime din California de la începutul înregistrărilor în 1932: focul a ars o suprafaţă echivalentă cu de cinci ori întinderea capitalei federale Washington DC. Acesta nu s-a soldat cu victime.

Incendiul cel mai grav din istoria Californiei rămâne cel din 2003 din apropiere de San Diego, care a ars 2.820 de locuinţe, a provocat 14 victime şi a distrus 110.578 de hectare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici