Indonezia acuză SUA, Marea Britanie şi Australia că declanşează o cursă a înarmării în zona Indo-Pacifică

  • Indonezia denunţă parteneriatul de securitate dintre SUA, Marea Britanie şi Australia
  • Ministerul indonezian de Externe: "Suntem profund îngrijoraţi de continuarea cursei înarmării şi de proiectarea puterii în această regiune"
749 afișări
Imaginea articolului Indonezia acuză SUA, Marea Britanie şi Australia că declanşează o cursă a înarmării în zona Indo-Pacifică

Indonezia acuză SUA, Marea Britanie şi Australia că declanşează o cursă a înarmării în zona Indo-Pacifică

Indonezia a avertizat, vineri, asupra riscurilor apariţiei unei curse a înarmării în zona Indo-Pacifică, după ce Australia a anunţat planuri de achiziţionare a unor submarine nucleare cu propulsie nucleară în cadrul unui parteneriat de securitate cu Statele Unite şi Marea Britanie.

"Suntem profund îngrijoraţi de continuarea cursei înarmării şi de proiectarea puterii în această regiune", a transmis Ministerul de Externe de la Jakarta, citat de agenţia Reuters.

Guvernul Indoneziei a cerut Australiei să îşi respecte angajamentele în favoarea păcii regionale şi stabilităţii şi să reitereze că va respecta reglementările internaţionale.

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat un parteneriat de securitate în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricaţie americană. SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staţionarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare.

China a denunţat acordul dintre Statele Unite, Marea Britanie şi Australia privind fabricarea de submarine cu propulsie nucleară, acuzând aceste ţări de lansarea unei curse a înarmării şi de periclitarea stabilităţii regionale.

"Cele trei ţări afectează grav pacea regională şi stabilitatea, intensifică o cursă a înarmării şi afectează eforturile internaţionale de nonproliferare. China va urmări atent evoluţia situaţiei", a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici