Ion Jinga denunţă afirmaţiile lui Nigel Farage despre imigranţii români din Marea Britanie

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, critică, într-un editorial publicat în Huffington Post, discursul antiimigraţie al liderului Partidului Independenţei Marii Britanii, referindu-se la declaraţiile acestuia privind evitarea "vecinilor români".

276 afișări
Imaginea articolului Ion Jinga denunţă afirmaţiile lui Nigel Farage despre imigranţii români din Marea Britanie

Ion Jinga denunţă afirmaţiile lui Nigel Farage despre imigranţii români din Marea Britanie (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Ştiu că mulţi britanici au fost şocaţi de aceste declaraţii revoltătoare, deoarece este greu de crezut că în Londra secolului XXI - o metropolă în care convieţuiesc armonios peste 100 de naţionalităţi - cineva poate exprima un astfel de crez politic", afirmă Ion Jinga, notând că declaraţiile lui Nigel Farage, liderul formaţiunii UKIP, au fost condamnate de politicieni britanici, în special de către vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg, precum şi de presă, ziarul The Sun catalogând afirmaţiile despre români drept "rasiste pur şi simplu".

Jinga remarcă şi faptul că, deşi Farage a prezentat scuze pentru afirmaţiile privind evitarea "vecinilor români" (argumentând că era "epuizat"), liderul UKIP a publicat ulterior o scrisoare deschisă în Daily Telegraph în care face "o asociere între români şi infracţionalitate".

"În ultimele 17 luni, o cultură de culpabilizare şi atitudini rasiste au afectat vieţile şi reputaţia a mii de români din Marea Britanie. Publicul britanic a fost servit în mod constant cu zvonuri de panică despre românii care, în vasta lor majoritate, sunt oameni muncitori, cinstiţi, dedicaţi, plătesc taxele şi contribuie la dezvoltarea acestei ţări. Cu respectul cuvenit compatrioţilor mei şi poporului britanic, a venit vremea ca această campanie să ia sfârşit", subliniază Ion Jinga.

Reamintind performanţele sportivilor români la Campionatele europene de gimnastică de la Sofia, ale elevilor români la Olimpiada internaţională de chimie din Rusia şi la Olimpiada de Filosofie de la Vilnius, Jinga încheie editorialul cu o întrebare de tip retoric: "Pe ei cine i-ar vrea vecini?".

Farage a şocat ascultătorii unui post de radio din Londra atunci când a dezvăluit că nu vrea să aibă vecini români, într-un interviu acordat LBC.

Farage afirmase că ar fi "îngrijorat" dacă alături de el s-ar muta nişte imigraţi români, invocând statisticile privind infracţiunile comise de români. "Am fost întrebat dacă aş fi îngrijorat în cazul în care un grup de români s-ar muta lângă mine. Dacă trăieşti în Londra cred că ai fi îngrijorat", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici