Iranul afirmă că a produs 30 de kilograme de uraniu puternic îmbogăţit

Iranul a anunţat miercuri că a produs aproximativ 30 de kilograme de uraniu îmbogăţit în proporţie de 20 la sută, în pofida mai multor rezoluţii ONU care sancţionează Teheranul pentru această activitate nucleară controversată.

22 afișări
Imaginea articolului Iranul afirmă că a produs 30 de kilograme de uraniu puternic îmbogăţit

Iranul afirmă că a produs 30 de kilograme de uraniu puternic îmbogăţit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am produs deja circa 30 de kilograme de uraniu puternic îmbogăţit", a declarat şeful programului nuclear iranian, Ali Akbar Salehi, citat de agenţia Isna.

Producerea de uraniu îmbogăţit în proporţie de 20 la sută în Iran, începând din ianuarie, a agravat tensiunile cu marile puteri, îngrijorate de programul de îmbogăţire a uraniului lansat în 2006 de Teheran, pe care îl suspectează, în pofida dezminţirilor sale, că încearcă să se doteze cu arma atomică.

Iranul şi-a justificat producţia de uraniu puternic îmbogăţit prin nevoile reactorului său de cercetare de la Teheran. Uraniul slab îmbogăţit (la 3,5 la sută) serveşte drept combustibil pentru centralele nucleare, dar puternic îmbogăţit (la aproape 90 la sută), poate permite fabricarea unei arme atomice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici