Iranul ameninţă că îşi va îmbogăţi singur uraniul necesar pentru reactorul de la Teheran

Reprezentantul Iranului la AIEA, Ali Asghar Soltanieh, a apreciat, într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel, că Teheranul este prgătit să îşi îmbogăţească singur uraniul necesar, dar a precizat că Iranul este dispus în continuare să poarte negocieri.

9 afișări
Imaginea articolului Iranul ameninţă că îşi va îmbogăţi singur uraniul necesar pentru reactorul de la Teheran

Iranul ameninţă că îşi va îmbogăţi singur uraniul necesar pentru reactorul de la Teheran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu vom accepta un şantaj în legătură cu problema noastră legată de combustibil: dacă ţările străine nu ne ajută, vom fi nevoiţi să îmbogăţim chiar noi uraniul", a spus el.

Iranul are nevoie de un surplus de combustibil pentru un reactor aflat la Teheran, a declarat Soltanieh, precizând că "200 de spitale depind de acesta".

Teheranul este însă dispus să poarte "noi discuţii privind demersuri concrete" pentru schimburi de uraniu.

Iranul a anunţat miercuri că respinge o propunere făcută de AIEA cu aproape o lună în urmă, precizând că refuză să transfere în străinătate uraniu slab îmbogăţit şi cerând convocarea unei noi runde de discuţii pe această temă.

Surse diplomatice occidentale au afirmat că proiectul de acord prevedea transferarea în Rusia a unei mari părţi a uraniului iranian slab îmbogăţit (3,5 la sută), în vederea îmbogăţirii suplimentare a acestuia şi a transformării ulterioare, în Franţa, în combustibil pentru reactorul de cercetare de la Teheran.

Problema îmbogăţirii uraniului se află în centru disputei dintre Iran şi cele şase mari puteri (Germania, China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie şi Rusia) care se tem că Teheranul ar putea folosi uraniul în scopuri militare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici