Iranul refuză să-şi proceseze uraniul în alte ţări

Iranul a transmis că nu va accepta planul AIEA care prevede trimiterea uraniului în alte ţări pentru a fi tratat, afirmă diplomaţi europeni şi oficiali americani citaţi de ediţia online a New York Times.

24 afișări
Imaginea articolului Iranul refuză să-şi proceseze uraniul în alte ţări

Iranul respinge propunerea care prevede procesarea uraniului în alte ţări (Imakgine: Mediafax Foto/AFP)

Nici Iranul şi nici Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică nu au dezvăluit în public detalii despre obiecţiile formulate de Teheran. Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, afirma joi că este pregătit să coopereze cu Occidentul.

Însă diplomaţi europeni şi oficiali americani afirmă că Iranul refuză să accepte principala condiţie formulată în proiectul de acord de săptămâna trecută. Planul prevedea trimiterea în străinătate, pentru procesare, a trei sferturi din uraniul uşor îmbogăţit în Iran.

Dacă datele oferite de Iran privind stocurile de uraniu sunt precise, atunci proiectul negociat la Viena nu ar mai permite regimului islamist să fabrice o bombă nucleară.

Oficialii americani apreciau că acordul le va da un an în plus pentru a negocia un acord mai larg cu Iranul, evitând riscul unui atac israelian asupra instalaţiilor nucleare iraniene.

Administraţia Barack Obama anticipa că Iranul nu va accepta acest acord. Zilele trecute, directorul în exerciţiu al AIEA, Mohamed ElBaradei, s-a deplasat în secret la Washington pentru a discuta despre alte variante posibile în dosarul nuclear iranian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici