Iranul şi marile puteri reiau negocierile în domeniul nuclear la New York, în februarie

Iranul şi marile puteri urmează să reia negocierile în vederea ajungerii la un acord global privind programul nuclear iranian către jumătatea lui februarie, la New York, a anunţat Departamentul de Stat american.

141 afișări
Imaginea articolului Iranul şi marile puteri reiau negocierile în domeniul nuclear la New York, în februarie

Iranul şi marile puteri reiau negocierile în domeniul nuclear la New York, în februarie (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Aceste negocieri între Teheran şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) "vor avea loc la New York, la jumătatea lui februarie, la date care urmează să fie confirmate", a declarat Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, confirmând declaraţii ale unei surse apropiate negociatorilor, citate de agenţia iraniană Irna.

Psaki a adăugat că aceste negocieri se vor desfăşura între Mohammad Javad Zarif, şeful diplomaţiei iraniene, Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene, şi Wendy Sherman, directoarea politică a Departamentului de Stat.

Purtătoarea de cuvânt nu a fost în măsură să spună dacă aceste negocieri se vor desfăşura la sediul ONU de la New York.

Negocierile precedente au avut loc la Geneva, unde s-a ajuns la un acord preliminar pentru o perioadă de şase luni, între Iran şi Grupul 5+1, prin care activităţi nucleare sensibile iraniene sunt blocate în acest interval de timp, în schimbul unei relaxări parţiale a unor sancţiuni occidentale.

Acordul, care se aplică începând de la 20 ianuarie, este prima etapă înaintea unui acord global care vizează să asigure că natura programului nuclear iranian este exclusiv paşnică.

În virtutea acordului de la Geneva, care urmează să facă obiectul unei "supravegheri sporite" din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Iranul se angajează să limiteze îmbogăţirea uraniului la nivelul de 5%, să transforme stocul de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20% pe care îl deţine, să suspende activităţile în instalaţiile de la Natanz şi Fordo, dar şi la un reactor cu apă grea de la Arak, şi să nu mai instaleze centrifuge noi - în prezent aproximativ 19.000 - în aceste instalaţii.

Grupul 5+1 urmează, în schimb, să anuleze sancţiunile impuse sectorului auto, exporturilor petrochimice, comerţului cu aur, aeronauticii şi să deblocheze unele averi.

Perioada de şase luni are scopul să permită începerea unor negocieri asupra unui acord global privind programul nuclear iranian, care să soluţioneze o criză între Iran şi comunitatea internaţională ce durează de peste zece ani.

Occidentul şi Israelul suspectează Iranul că vrea să se doteze cu bomba atomică sub acoperirea programului nuclear civil, o acuzaţie pe care Teheranul o dezminte, insistând asupra caracterului paşnic al acestor activităţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici