Jaful de pe Aeroportul „Maica Tereza” din Albania | La un pas de un scandal politic: Breşa de securitate vizează şi NATO

Jaful de pe Aeroportul Internaţional „Maica Tereza” începe să capete amploarea unui scandal politic, relatează Balkan Insight.

3486 afișări
Imaginea articolului Jaful de pe Aeroportul „Maica Tereza” din Albania | La un pas de un scandal politic: Breşa de securitate vizează şi NATO

Jaful de pe Aeroportul „Maica Tereza” din Albania | La un pas de un scandal politic: Breşa de securitate vizează şi NATO

Premierul albanez Edi Rama a scris într-un mesaj postat pe Twitter că întreaga responsabilitate pentru incidentul de marţi aparţine companiei care administrează aeroportul.

De cealaltă parte, reprezentanţii companiei Tirana International Airport SHPK, deţinută de firma chineză Everbright Limited, îl contrazic pe şeful Executivului şi spun că poliţia albaneză este cea care trebuie să răspundă la astfel de breşe majore de securitate.

Aeroportul aparţine „teritoriului Albaniei şi, prin lege, este protejat de poliţia naţională”, au declarat reprezentanţii companiei.

Afirmaţiile premierului Edi Rama vin şi în contextul unor critici privind statutul Aeroportului Internaţional „Maica Tereza”, care nu este doar un segment de infrastructură naţională, ci şi un obiectiv strategic din arhitectura de securitate a Alianţei Nord-Atlantice. Potrivit Balkan Insight, Edi Rama trebuie să răspundă acum unei întrebări: cum a fost posibilă o asemenea breşă de securitate într-un stat NATO?

Şi ministrul de Interne, Sander Lleshaj, a acuzat compania: „Mecanismul de securitate aflat în responsabilitatea companiei a dat greş în cazul de faţă”.

Un cunoscut spărgător de bănci

Mai mulţi indivizi înarmaţi au pătruns, marţi, pe o pistă a aeroportului şi au jefuit un vehicul care transporta o cantitate mare de bani ce urma să fie încărcată într-un avion operat de compania Austria Airlines. Sacii cu bani aveau ca destinaţie Viena. 

Unul dintre atacatori a fost ucis de forţele de ordine într-un schimb de focuri care a avut loc în apropiere de aeroport. Ceilalţi au reuşit să scape şi sunt căutaţi de autorităţi.

Bărbatul ucis ar fi un cunoscut spărgător de bănci, Admir Murataj. Evadat în 2013 dintr-o închisoare din oraşul grecesc Trikala, Murataj fusese dat în urmărie generală în Albania pentru trei jafuri bancare.

Poliţia albaneză nu a confirmat încă oficial identitatea bărbatului, chiar dacă acesta a fost identificat la morgă de către soţia lui. Sunt aşteptate rezultate analizei ADN.

După incident, poliţiştii au găsit două maşini incendiate care ar aparţine jefuitorilor, relatează DPA. 

Nu se cunoaşte exact valoarea prejudiciului. Din primele informaţii reiese că jefuitorii ar fi plecat cu aproape 2 milioane de euro, dar alte surse susţin că ar fi vorba, de fapt, de o sumă de cinci ori mai mare.

Sucursalele băncilor străine din Albania sunt nevoite să transporte cantităţi mari de numerar în afara ţării, întrucât banca centrală de la Tirana nu acceptă depozite în monedă forte.

Astfel de transporturi de valori au mai fost atacate de mai multe ori în trecut. Poliţia a recuperat o parte din numerarul furat în urma ultimului jaf.

În februarie 2017, un grup de infractori a fugit cu 3,2 milioane de euro în urma unui jaf similar.

În urma incidentului a fost anulată cursa ce urma să decoleze spre Viena. Începând de joi, Aeroportul Internaţional „Maica Tereza” a trecut sub paza poliţiei militare şi a unui batalion special, conform unor surse locale.

 

 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici