Japonia a cerut explicaţii Statelor Unite în legătură cu programul PRISM

Japonia a cerut explicaţii Statelor Unite în urma apariţiei unor informaţii potrivit cărora ar fi fost spionată în cadrul programului PRISM al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA).

481 afișări
Imaginea articolului Japonia a cerut explicaţii Statelor Unite în legătură cu programul PRISM

Japonia a cerut explicaţii Statelor Unite în legătură cu programul PRISM (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În prezent, suntem în curs de a solicita confirmări adecvate" informaţiilor difuzate duminică de cotidianul britanic The Guardian, a anunţat marţi secretarul general al Guvernului, Yoshihide Suga.

Potrivit unor documente transmise acestei publicaţii de către fostul consultant american Edward Snowden, Japonia ar fi făcut parte din rândul celor 38 de "ţinte" supravegheate de NSA, alături de Franţa, Italia şi Grecia. Aceste informaţii au fost publicate de presa britanică, după apariţia unor dezvăluiri în săptămânalul german Der Spiegel, care a afirmat, sâmbătă, că NSA a spionat birouri ale Uniunii Europene (UE), la Bruxelles, şi misiunea diplomatică a UE, la Washington.

"Mă abţin să comentez în detaliu dialogul nostru diplomatic (cu Washingtonul), dar, desigur, suntem foarte interesaţi de acest caz", a continuat Suga.

Dezvăluirile cu privire la un presupus program de spionaj al NSA au provocat furia unor ţări europene, mai ales a Germaniei şi Franţei, în momentul în care UE şi Statele Unite urmează teoretic să lanseze negocieri importante în vederea semnării unui acord de liber-schimb transatlantic.

Franţa nu poate "accepta acest tip de comportament" care trebuie să înceteze "imediat", a reacţionat preşedintele francez François Hollande, primul şef de stat care s-a exprimat categoric cu privire la suspiciunile de spionaj care planează asupra americanilor. "Deja avem suficiente elemente pentru a solicita explicaţii", a adăugat el.

În Germania, un purtător de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, a apreciat că Statele Unite vor trebui "să restabilească încrederea" cu aliaţii lor europeni. "Cred că o discuţie va avea loc în curând" între preşedintele american Barack Obama şi cancelar pe această temă, a precizat el.

La rândul lor, Belgia, Grecia şi Austria au cerut explicaţii Washingtonului.

Reacţia Japoniei, principalul aliat în regiune al Statelor Unite, cu care a semnat un tratat de apărare, pare moderată, în contextul în care premierul conservator Shinzo Abe face orice pentru a ameliora relaţiile bilaterale, uşor deteriorate pe parcursul a trei ani, în perioada 2009-2012, atunci când Partidul Democrat din Japonia (PDJ, centru-stânga) se afla la putere.

Peste 47.000 de americani sunt mobilizaţi în Japonia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici