Jens Stoltenberg atrage atenţia asupra dependenţei industriale a statelor NATO de China

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a avertizat luni asupra riscurilor dependenţei statelor NATO de China în privinţa funcţionării segmentelor esenţiale ale infrastructurii.

2607 afișări
Imaginea articolului Jens Stoltenberg atrage atenţia asupra dependenţei industriale a statelor NATO de China

"Războiul din Ucraina a evidenţiat unele vulnerabilităţi majore. Prea mult timp, am fost dependenţi de petrolul şi gazele din Rusia pentru încălzirea locuinţelor şi circulaţia avioanelor. Şi am observat cum Rusia a utilizat energia ca armă şi a încercat să ne şantajeze, să ne împiedice să susţinem Ucraiana. Dar Vladimir Putin (preşedintele Rusiei - n.red.) nu a reuşit. Statele aliate îşi diversifică acum resursele. Ne îndepărtăm de energii fosile şi investim în surse regenerabile. Acest lucru este benefic pentru securitatea noastră şi pentru climă. Dar trebuie să fim atenţi să nu creăm noi dependenţe. În special faţă de China", a declarat Jens Stoltenberg în discursul rostit la Adunarea Parlamentară a Alianţei Nord-Atlantice, conform stenogramei postate pe site-ul NATO şi vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

"Observăm intensificarea eforturilor chineze pentru a avea control asupra infrastructurii noastre esenţiale, asupra reţelelor de aprovizionare şi asupra sectoarelor industriale centrale. Minerale rare chineze sunt prezente peste tot, inclusiv în telefoanele noastre, în maşinile noastre şi în echipamentele militare. Nu le putem oferi regimurilor autoritariste nicio şansă de a ne exploata vulnerabilităţile şi de a ne submina. În acest scop, este esenţial să intensificăm rezilienţa societăţilor noastre şi a infrastructurii. Rezilienţa este un efort colectiv şi mizez pe dumneavoastră să aduceţi contribuţiile şi în acest domeniu", a subliniat Stoltenberg.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici