Joe Biden evocă progrese spre normalizarea relaţiilor Israel-Arabia Saudită şi condamnă asasinarea disidentului Jamal Khashoggi

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a anunţat vineri seară, după întâlnirea cu regele saudit Salman şi cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, progrese în sensul normalizării relaţiilor între Arabia Saudită şi Israel, subliniind că a condamnat vehement asasinarea disidentului Jamal Khashoggi.

356 afișări
Imaginea articolului Joe Biden evocă progrese spre normalizarea relaţiilor Israel-Arabia Saudită şi condamnă asasinarea disidentului Jamal Khashoggi

Sursa foto: MediafaxFoto

Joseph Biden a ajuns vineri după-amiază în Arabia Saudită efectuând prima cursă aeriană directă din Israel, în cadrul eforturilor de normalizare a relaţiilor între cele două ţări. Pe fondul eforturilor Washingtonului, Arabia Saudită a decis deschiderea spaţiului aerian şi pentru avioanele din Israel. "Am realizat lucruri semnificative", a afirmat Biden vineri seară, la finalul întâlnirilor cu regele Salman al Arabiei Saudite şi cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman în oraşul saudit Jeddah.

Deschiderea spaţiului aerian saudit pentru avioanele comerciale israeliene este "un lucru major, nu doar simbolic, ci şi practic. Acesta este primul pas concret pe drumul a ceea ce eu sper să fie o normalizare extinsă a relaţiilor" între Arabia Saudită şi Israel, a precizat Biden, conform cotidianului The Times of Israel.

Pe fondul criticilor referitoare la întrevederea cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, acuzat că a comandat asasinarea în Turcia, în 2018, a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, Biden a declarat că a condamnat ferm acest caz. "Am transmis un mesaj foarte direct, pentru un preşedinte american, a păstra tăcerea în privinţa drepturilor omului este incompatibil cu ceea ce suntem noi, cu cine sunt eu. Voi susţine mereu valorile noastre", a subliniat Biden, citat de agenţia The Associated Press.

Joseph Biden a discutat şi despre intensificarea relaţiilor bilaterale şi a schimburilor comerciale cu Arabia Saudită. Washingtonul a minimizat aşteptările privind o creştere rapidă a volumului exporturilor de petrol saudit spre Statele Unite, dar Casa Albă a semnalat că vor fi făcuţi paşi în următoarele săptămâni "în sensul stabilizării pieţelor energiei".

Joseph Biden va participa sâmbătă, tot în oraşul saudit Jeddah, la o reuniune a Consiliului de Cooperare din zona Golfului şi va avea întâlniri cu liderii Egiptului, Irakului şi Emiratelor Arabe Unite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici