Joe Biden va vizita Polonia şi Lituania la începutul săptămânii viitoare

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, se va deplasa la începutul săptămânii viitoare în Polonia şi în Lituania, cu scopul de a purta consultări cu Varşovia şi statele baltice pe tema situaţiei din Ucraina, a anunţat vineri Casa Albă.

98 afișări
Imaginea articolului Joe Biden va vizita Polonia şi Lituania la începutul săptămânii viitoare

Joe Biden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vicepreşedintele american are programate "reuniuni cu parteneri din regiune, cu scopul de a discuta evenimentele din Ucraina şi alte dosare regionale", a precizat Casa Albă într-un comunicat. Biden se va întâlni cu şeful de stat şi cu premierul Poloniei, dar şi cu preşedinţii celor trei state baltice (Lituania, Letonia şi Estonia), potrivit aceleiaşi surse.

Cu aceste ocazii, Biden va avea "consultări asupra măsurilor privind susţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei", a precizat Executivul american, care a denunţat referendumul din Crimeea.

Potrivit Washingtonului, Biden va profita de acest turneu pentru a insista "asupra acordurilor de apărare colectivă în concordanţă cu Tratatul (Alianţei) Nord-Atlantice" şi pentru a oferi asigurări în privinţa "sprijinului durabil (al Statelor Unite) pentru toţi aliaţii şi partenerii din Europa".

Turneul diplomatic al vicepreşedintelui american va începe luni şi se va încheia miercuri.

În ultimele zile, Polonia şi statele baltice şi-au exprimat îngrijorările în legătură cu mişcările de trupe ruse din Crimeea.

Săptămâna trecută, Pentagonul a anunţat intensificarea antrenamentelor aeriene comune cu Polonia şi sporirea participării lor la protejarea spaţiului aerian al statelor baltice.

Duminică, Ministerul polonez al Apărării a anunţat că Statele Unite vor trimite în Polonia 12 avioane de vânătoare de tip F-16 şi 300 de militari.

Statele Unite au trimis deja, pe 6 martie, patru avioane de tip F-15 pentru a consolida supravegherea spaţiului aerian al statelor baltice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici