John Kerry a sosit la Seul, în contextul tensiunilor din Peninsula Coreea

Secretarul de Stat american John Kerry a sosit vineri în Coreea de Sud, începând un turneu în Asia în cursul căruia va depune eforturi să convingă China să calmeze o Coree de Nord ce practică o retorică inflamantă.

124 afișări
Imaginea articolului John Kerry a sosit la Seul, în contextul tensiunilor din Peninsula Coreea

John Kerry a sosit la Seul, în contextul tensiunilor din Peninsula Coreea (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

În cadrul primului său turneu de trei zile în regiune, Kerry va efectua vizite, în afară de cea la Seul, la Beijing şi Tokyo.

La Seul, el se va întâlni cu noua preşedintă Park Geun-hye şi cu ministrul de Externe Yun Byung-se.

Un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei Obama, care călătoreşte împreună cu John Kerry, a subliniat vineri dimineaţa rolul-cheie pe care îl poate juca China în calmarea actualei crize din peninsula coreeană, în cadrul căreia Phenianul a ameninţat Coreea de Sud şi Statele Unite cu un "război termonuclear".

"China are un enorm interes privind stabilitatea, iar căutarea neîncetată a Coreei de Nord de a se dota cu o rachetă nucleară armată este inamicul stabilităţii", a declarat acest oficial de rang înalt. "Acest lucru ne oferă nouă şi chinezilor un obiectiv comun, foarte puternic, vizând dezarmarea nucleară", a adăugat el.

Pe fondul unor tensiuni extreme, occidentalii se aşteaptă ca Phenianul să efectueze un tir de rachetă/rachete.

Ignorând avertismentele vecinului şi aliatului său chinez, Coreea de Nord a mobilizat pe coasta de est două rachete de tip Musudan, cu o rază de acţiune teoretică de până la 4.000 de kilometri, adică având capacitatea să atingă Coreea de Sud, Japonia şi Insula americană Guam.

Un eventual tir de rachetă ar putea avea loc în jurul datei de 15 aprilie, aniversarea naşterii fondatorului ţării, Kim Il-sung, apreciază unii experţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici