Justin Trudeau a făcut apel la reţinere în conflictul din Hong Kong

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a transmis că nu va lua măsuri care să escaladeze conflictul diplomatic şi comercial dintre Canada şi China, dar Guverul său nu are nicio intenţie să renunţe la a-şi apăra interesele, conform Reuters.

209 afișări
Imaginea articolului Justin Trudeau a făcut apel la reţinere în conflictul din Hong Kong

Justin Trudeau a făcut apel la reţinere în conflictul din Hong Kong

„China este o putere în creştere şi este din ce în ce mai hotărâtă în a-şi afirma locul în ordinea internaţională. Dar să fim clari- vom apăra mereu canadienii şi interesele Canadei”, a declarat Trudeau.

„Avem o istorie lungă în rezolvarea disputelor cu parteneri. Nu vom escalada, dar nici nu vom da înapoi”, a adăugat prim-ministrul canadian.

Justin Trudeau este supus mai multor presiuni în Canada, din partea Partidului Conservator (opoziţie), să ia măsuri mai dure în ceea ce priveşte China.

Relaţiile între China şi Canada au devenit tensionate în luna decembrie, după ce poliţia de la Vancouver a reţinut-o pe Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei, gigantul chinez din domeniul tehnologiei. În urma arestării lui Meng, China a reţinut doi cetăţeni canadieni, acuzaţi că ar fi încercat să fure secrete de stat.

Protestele prodemocraţie din Hong Kong durează de peste două luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici