Justiţia americană cere punerea sub sechestru a bunurilor unei grupări musulmane

Justiţia americană a anunţat, joi, că vrea punerea sub sechestru a bunurilor aparţinând unei grupări musulmane bănuite că ar avea legături cu Guvernul iranian, printre care patru moschei şi un zgârie-nori din New York.

26 afișări
Imaginea articolului Justiţia americană cere punerea sub sechestru a bunurilor unei grupări musulmane

Procurorul federal Preet Bharara a solicitat punerea sub sechestru a bunurilor fundaţiei musulmane Alavi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Parchetului federal din New York, fundaţia Alavi a comis "infracţiuni (în privinţa legislaţiei privind) spălarea de bani" transferând ilegal fonduri pentru Guvernul iranian.

Procurorul federal Preet Bharara a demarat o procedură pe lângă tribunal pentru a obţine punerea sub sechestru a conturilor bancare ale fundaţiei şi ale unei presupuse societăţi-paravan, precum şi a sediului acesteia, un imobil de 36 de etaje situat pe celebrul Bulevard Nr. 5 din New York.

Printre celelalte bunuri ale fundaţiei asupra cărora justiţia cere sechestru figurează centrele islamice din statele Maryland (est), Virginia (est), Texas (sud) şi California (vest).

"După cum precizează în detaliu plângerea de astăzi, fundaţia Alavi a fost un paravan pentru Guvernul iranian", a asigurat Bharara. "De 20 de ani, afacerile fundaţiei Alavi au fost conduse de diverşi oficiali iranieni, printre care ambasadorii iranieni la ONU, prin încălcarea mai multor legi americane", a adăugat el.

Washingtonul, care nu mai are relaţii cu Teheranul din 1979, acuză în mod regulat Iranul că finanţează grupări teroriste şi vrea să producă bomba atomică sub acoperirea unui program nuclear civil.

Centrele islamice care ar putea fi puse sub sechestru adăpostesc printre altele moschei şi şcoli.

Parchetul susţine că fundaţia Alavi a expediat fonduri, printre care şi cele provenind din imobilul de pe Bulevardul Nr. 5, băncii naţionale iraniene Melli, prin intermediul companiei Assa.

Aceasta din urmă a fost deja denunţată de Trezoreria americană în decembrie 2008 ca fiind un paravan al băncii Melli, aflată din 2007 pe lista neagră americană, şi, drept urmare, i-au fost îngheţate conturile.

Fundaţia Alavi a fost înfiinţată după Revoluţia islamică pentru a înlocui fundaţia Pahlavi, utilizată de fostul Şah, înlăturat de la putere în 1979, pentru acţiuni de caritate în SUA.

De atunci, fundaţia a fost plasată sub directa autoritate a Ghidului suprem iranian, care în prezent este ayatollahul Ali Khamenei, potrivit Parchetului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici