Justiţia va ordona o nouă expertiză psihiatrică pentru Anders Behring Breivik

Tribunalul din Oslo va ordona vineri o nouă expertiză psihiatrică pentru Anders Behring Breivik, autorul atacurilor din 22 iulie, declarat iresponsabil din punct de vedere penal, anul trecut, într-un raport puternic controversat, a anunţat joi cotidianul Verdens Gang (VG).

322 afișări
Imaginea articolului Justiţia va ordona o nouă expertiză psihiatrică pentru Anders Behring Breivik

Justiţia va ordona o nouă expertiză psihiatrică pentru Anders Behring Breivik (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Doi noi experţi în psihiatrie vor fi numiţi pentru a examina sănătatea mintală a extremistului de dreapta, în vârstă de 32 de ani, responsabil de moartea a 77 de persoane, a declarat VG pe site-ul său.

Ei vor "trebui, între altele, să caute alte afecţiuni fizice sau psihice care pot explica modul în care funcţionează acuzatul", scrie cotidianul.

La sfârşitul lui noiembrie, doi experţi psihiatri mandataţi de tribunalul din Oslo au conchis că Behring Breivik suferă de "schizofrenie paranoidă" şi că este iresponsabil din punct de vedere penal, ceea ce îl face pasibil de internarea într-un spital de psihiatrie, mai degrabă decât într-o închisoare.

Acest raport, susţinut ulterior de o comisie medico-legală, a făcut valuri în Norvegia, unde numeroase voci au subliniat minuţiozitatea cu care Behring Breivik şi-a pregătit proiectul timp de mai mulţi ani şi sângele rece cu care l-a pus în aplicare.

La 22 iulie, Behring Breivik, deghizat în poliţist, a tras timp de aproape o oră în tinerii reuniţi pe insula Utoeya, în apropiere de Oslo, după ce a detonat o bombă în apropierea sediului Guvernului norvegian.

Cele două atacuri s-au soldat în total cu 77 de morţi, în special tineri, ceea ce face din acesta cel mai grav masacru comis în Norvegia de la al Doilea Război Mondial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici