Kievul revine cu clarificări după declaraţiile controversate ale lui Zelenski. Rusia îl acuză că vrea să declanşeze un război mondial

Ucraina revine cu clarificări după ce remarcile preşedintelui Volodimir Zelenski au fost interpretate ca un apel al acestuia la Occident pentru a întreprinde "lovituri preventive" împotriva Rusiei, ceea ce a provocat un răspuns aprig din partea Moscovei.

4062 afișări
Imaginea articolului Kievul revine cu clarificări după declaraţiile controversate ale lui Zelenski. Rusia îl acuză că vrea să declanşeze un război mondial

Zelenski a vorbit joi prin legătură video la Institutul Lowy din Sydney, spunând cu ajutorul unui traducător că, pentru a descuraja utilizarea armelor nucleare de către Rusia, NATO şi comunitatea internaţională trebuie să întreprindă "lovituri preventive", înainte ca traducătorul să se corecteze şi să spună "acţiuni preventive", relatează POLITICO.

"Să aşteptăm mai întâi loviturile nucleare şi apoi să spunem <ce se va întâmpla cu ei>. Nu! Este necesar să se revizuiască modul în care se exercită presiunea. Deci este nevoie să se revizuiască această procedură, ca să spunem aşa", a spus el.

Moscova a reacţionat la termenul "lovituri", purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând că remarcile nu sunt "nimic altceva decât un apel la declanşarea unui război mondial", în timp ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, l-a numit pe Zelenski un "monstru".

Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Sergii Nykyforov, a clarificat ulterior, într-o postare pe Facebook, că preşedintele ucrainean se referea la sancţiunile economice, care, în opinia sa, ar fi trebuit să fie impuse de Occident înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Nykyforov a declarat că Zelenski a vrut să spună că "era necesar să se ia măsuri preventive pentru a împiedica Rusia să declanşeze războiul", adăugând că Zelenski vorbea despre "sancţiuni [economice] preventive".

Purtătorul de cuvânt a adăugat că "doar statul terorist, Rusia" şantajează lumea şi a făcut aluzie "în toate modurile posibile la utilizarea armelor nucleare", afirmând că Ucraina nu ar face niciodată astfel de apeluri.

Între timp, preşedintele american Joe Biden a avertizat cu privire la escaladarea ameninţării de atacuri nucleare din partea Rusiei, joi seară, la o strângere de fonduri democrată.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici