Laburiştii susţin planul Guvernului britanic de a organiza referendumul privind apartenenţa la UE

Conducerea Partidului Laburist a anunţat că renunţă la opoziţia faţă de planul Guvernului conservator de a organiza un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană, explicând că schimbarea a fost determinată de mesajul dat de alegători la 7 mai, relatează Sky News.

502 afișări
Imaginea articolului Laburiştii susţin planul Guvernului britanic de a organiza referendumul privind apartenenţa la UE

Laburiştii susţin planul Guvernului britanic de a organiza referendumul privind apartenenţa la UE (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Înainte de a fi învins la alegerile generale din 7 mai, liderul laburist Ed Miliband anunţase că se opune referendumului, pe fondul temerilor că ar putea afecta economia Marii Britanii.

Liderul interimar al Partidului Laburist, Harriet Harman, şi ministrul de Externe al Guvernului din umbră Hilary Benn au afirmat acum, însă, că oamenii vor să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte relaţia Marii Britanii cu Bruxellesul.

Prin urmare, opoziţia va susţine proiectul legislativ al conservatorilor privind organizarea referendumului înainte de sfârşitul lui 2017.

"Am avut alegeri şi am reflectat asupra conversaţiilor pe care le-am avut în toată ţara", au scris cei doi lideri laburişti într-un articol publicat în Sunday Times. "Poporul britanic vrea să aibă un cuvânt de spus privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană. Laburiştii vor susţine proiectul referendumului pe tema UE când va ajunge în Camera Comunelor", au adăugat cei doi.

Harman şi Benn au precizat că laburiştii vor face campanie pentru menţinerea ţării în UE şi vor exercita presiuni asupra premierului David Cameron să obţină reforme privind imigraţia şi sistemul social în cadrul negocierilor.

Premierul conservator David Cameron s-a angajat să negocieze cu liderii europeni termeni mai favorabili pentru Marea Britanie în cadrul Uniunii şi să consulte populaţia dacă ţara trebuie sau nu să rămână în UE, până la sfârşitul lui 2017.

Însă perspectiva referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană afectează investiţiile, provocând incertitudini legate de sustenabilitatea redresării economice, potrivit unui sondaj Bloomberg în rândul analiştilor efectuat după victoria surprinzătoare în alegeri a conservatorilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici