Le Figaro: Lovitură de stat împotriva preşedintelui român

Cotidianul francez Le Figaro comentează într-un material amplu, publicat cu câteva ore înainte de suspendarea preşedintelui, reacţiile opiniei publice româneşti şi străine la disputele politice dintre USL şi preşedintele Traian Băsescu, titrând că acesta din urmă "nu şi-a spus ultimul cuvânt".

3324 afișări
Imaginea articolului Le Figaro: Lovitură de stat împotriva preşedintelui român

Le Figaro: lovitură de stat împotriva preşedintelui român (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Traian Băsescu, preşedintele de centru-dreapta, îşi vede izolarea tot mai mare în faţa ofensivei instituţionale a Uniunii social liberale, moştenitoare a Partidului comunist român", comentează jurnalistul Le Figaro, Alexandre Levy.

Publicaţia franceză scrie în ediţia digitală că presa română "a făcut inventarul dictaturilor pentru a încerca să descrie ofensiva noii majorităţi de stânga de a acapara instituţiilor de stat", amintind că jurnalele româneşti comparat evenimentele atât cu acţiuile lui Hitler şi epurările staliniste cât şi cu cazul mai recent al persecutării dizidenţilor de către regimul lui Alexandr Lukaşenko în Belarus. "Un Blitzkrieg de o violenţă inedită a cărui ţintă ultimă pare să fie şeful statului Traian Băsescu, aflat în cursul unei proceduri de destituire care va fi votată în Parlament", scria publicaţia înainte de votarea suspendării preşedintelui Traian Băsescu.

"Necazurile au începutul în luna mai, după căderea guvernului unuia dintre ultimii săi aliaţi, Mihai Ungureanu (...). Preşedintele nu a avut altă opţiune în afară de a îl numi în funcţia de premier pe principalul său adversar, Victor Ponta, de la Uniunea social liberală", relatează cotidianul.

Le Figaro scrie ca din aceste evenimente, presa internaţională nu a reţinut la început decât aspectele comice ale disputei dintre preşedinte şi premier privind reprezentarea României la summitul european, "însă în timp ce opinia publică se amuza de acuzaţiile de plagiat formulate de revista Nature la adresa lui Victor Ponta, USL îşi continua ofensiva." schimbând preşedinţii celor două Camere precum şi titularii altor "posturi sensibile".

În încheierea articolului, Le Figaro titrează: "Rămâne să măsurăm capacitatea de ripostă a lui Traian Băsescu. Aflat la preşedinţie din 2004, acest veteran al politicii nu şi-a spus cu siguranţă ultimul cuvânt", amintind că într-o procedură similară de suspendare lansată de opoziţie în 2007, preşedintele a câştigat cu un procent de aproape 75 la sută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici