Liderii AIE au decis ca preşedintele R. Moldova să fie ales direct de popor

Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), aflată la guvernare în Republica Moldova, au decis vineri să opteze pentru modificarea Constituţiei în Parlament astfel încât preşedintele ţării să fie ales direct de popor, informează PRO TV Chişinău.

52 afișări
Imaginea articolului Liderii AIE au decis ca preşedintele R. Moldova să fie ales direct de popor

Liderii AIE au decis ca preşedintele R. Moldova să fie ales direct de popor (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

În urma dezbaterilor şi a unei serii de dispute, cei patru lideri ai Alianţei au hotărât să modifice doar un articol din actuala Constituţie, cel privind alegerea preşedintelui. Astfel, în urma modificărilor, şeful statului ar urma să fie ales direct de popor şi nu de Parlament.

Deputaţii comunişti vor însă ca preşedintele să fie ales de Parlament, în cel mult trei tururi de scrutin şi cu minim doi candidaţi înscrişi în cursă. În turul trei, ar urma ca preşedintele să fie ales cu majoritatea simplă, adică prin votul a minim 52 de deputaţi din totalul de 101.

Modificarea Constituţiei a stârnit controverse în ultimul timp. S-a propus chiar adoptarea unei noi Constituţii însă propunerea nu a fost susţinută nici de membrii Alianţei şi nici de Comisia de la Veneţia, care a sugerat modificarea articolului 78 din Constituţie, dizolvarea Parlamentului după 16 iunie şi organizarea alegerilor anticipate.

În Republica Moldova, în prezent, Parlamentul este responsabil cu alegerea şefului statului, fiind necesară pentru acest lucru o majoritate de 61 de deputaţi din totalul de 101.

În 2009, Parlamentul care fusese ales în aprilie şi dominat de Partidul Comuniştilor nu a putut alege un nou preşedinte, din cauza lipsei unei majorităţi.

Alegeri legislative anticipate au urmat în iulie, acestea fiind câştigate de o coaliţie de partide proeuropene, însă nici această alianţă nu dispune de majoritatea necesară alegerii preşedintelui ţării, astfel că Republica Moldova este prezidată din vară de un şef de stat interimar, preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici