Liderii opoziţiei ruse: Regimul din Transnistria este corupt şi periculos

Fostul premier rus Mihail Kasianov consideră că regimul din Transnistria este "corupt şi nu are nimic de-a face cu democraţia şi normalitatea unui stat european", iar autorităţile de la Moscova ar trebui să renunţe la încurajarea acestuia.

171 afișări
Imaginea articolului Liderii opoziţiei ruse: Regimul din Transnistria este corupt şi periculos

Liderii opoziţiei ruse: Regimul din Transnistria este corupt şi periculos (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Trebuie să fim clari: regimul din Transnistria este unul, aş zice, periculos: este corupt şi nu are nimic de-a face cu democraţia şi cu normalitatea unui stat european. De aceea, în loc să încurajeze acel regim, autorităţile de la Moscova ar trebui să se alăture Uniunii Europene în cadrul unor negocieri foarte dure şi serioase şi înţelegând ce condiţii pregătesc autorităţile de la Chişinău populaţiei transnistrene", a spus Kasianov, aflat la Strasbourg la invitaţia grupului ALDE din Parlamentul European, potrivit site-ului postului de radio Europa Liberă.

El a afirmat că a considerat Transnistria parte integrantă a Republicii Moldova încă din perioada în care conducea guvernul de la Moscova.

"Întrebarea este însă cum să rezolvi toate problemele cu baza militară, pentru că Rusia trebuie să aloce mulţi bani pentru a muta acele trupe şi armamentul din zonă", a spus Kasianov, adăugând că trebuie găsite soluţii şi pentru etnicii ruşi din Transnistria, astfel încât aceştia "să-şi ducă viaţa în mod normal şi după ce trupele ruseşti nu vor mai fi în zonă".

La rândul său, fostul vicepremier Boris Nemţov, devenit unul dintre liderii opoziţiei ruse, consideră că statutul Transnistriei "este o problemă a Moldovei, UE, Rusiei şi Ucrainei".

"Problema este că actualul guvern rus a susţinut regimul corupt din Transnistria. Dacă vom ajunge la putere, noi nu vom sprijini un astfel de regim", a spus el.

Parlamentul European a adoptat joi o nouă rezoluţie critică la adresa Rusiei, înaintea alegerilor pentr Duma de Stat, condamnând refuzul autorităţilor de a înregistra Partidul libertăţii poporului şi cerând implicarea şefului diplomaţiei UE, Catherine Ashton, în rezolvarea impasului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici