Liderii PE, preşedinţia UE şi eurodeputaţi ungari, absenţi la deschiderea biroului Ţinutului Secuiesc

Preşedintele PE, Jerzy Buzek, liderii principalelor grupuri din PE, preşedinţia ungară a UE şi cei mai cunoscuţi eurodeputaţi ungari vor lipsi, marţi seară, de la ceremonia de deschidere a "reprezentanţei Ţinutului Secuiesc", potrivit informaţiilor disponibile cu câteva ore înaintea evenimentului.

1272 afișări
Imaginea articolului Liderii PE, preşedinţia UE şi eurodeputaţi ungari, absenţi la deschiderea biroului Ţinutului Secuiesc

Liderii PE, preşedinţia UE şi eurodeputaţi ungari, absenţi la deschiderea biroului Ţinutului Secuiesc (Imagine: Wikipedia)

Gergely Polener, purtătorul de cuvânt al Reprezentanţei Permanente a Ungariei la Bruxelles - ţară care asigură preşedinţia semestrială a UE - a declarat marţi, la solicitarea MEDIAFAX, că preşedinţia ungară nu va fi reprezentată nici la evenimentele de marţi seară, nici la cele de miercuri.

"Nu este un eveniment al Preşedinţiei Ungare. Din ceea ce ştiu până la acest moment, preşedinţia ungară nu va fi reprezentată la evenimentele la care faceţi referire", a spus el.

De asemenea, reprezentanţi ai preşedintelui PE, Jerzy Buzek, au anunţat marţi, la solicitarea MEDIAFAX, că acesta nu va participa la evenimentele prilejuite de deschiderea Reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles.

De asemenea, sursele citate au precizat că preşedintele PE a primit scrisorile trimise de către Mircea Geoană şi de reprezentanţii PSD în PE referitoare la deschiderea, la Bruxelles, a unei reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc, iar un răspuns va fi transmis conform procedurii (în termen de 30 de zile - n.r.).

Liderii principalelor grupuri din PE, Joseph Daul (PPE) şi Martin Schultz (S&D), nu vor fi nici ei prezenţi la eveniment.

Nu vor fi prezenţi nici principalii eurodeputaţi ungari. Astfel, consilierii Liviei Jaroka, europarlamentar FIDESZ şi figură importantă a delegaţiei PPE din PE, au anunţat că "99% nu va fi prezentă la eveniment, fiind foarte ocupată cu pregătirea concluziilor viitorului Consiliu privind strategia pentru romi".

Colega sa de partid, Kinga Gal, are de asemenea o problemă de agendă. "Doamna Kinga Gal are o întâlnire foarte importantă în acelaşi timp, aşa că cel mai probabil se va hotărî în ultima clipă dacă va ajunge sau nu la eveniment", au spus consilierii acesteia.

Surjan Laszlo, membru FIDESZ şi parte a grupului PPE, nu a dorit să vorbească pe această temă.

În schimb, Gyurk Andras, membru FIDESZ şi eurodeputat PPE, a anunţat că va fi prezent la ceremonie, susţinând acest eveniment. "Din păcate, el va ajunge cu întârziere la eveniment, deoarece are deja programată o întâlnire la aceeaşi oră", au spus consilierii acestuia.

În grupul S&D, biroul eurodeputatului Kinga Goncz a anunţat că aceasta nu va participa la deschiderea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc, precizând că are "un alt angajament". Un alt "angajament anterior" este motivul pentru care nici colega sa de grup Edit Herczog nu va fi prezentă, potrivit anunţului Biroului acesteia. De asemenea, nici ceilalţi doi eurodeputaţi ungari din grupul S&D - Gurmai Zita şi Tabacs Csaba Sandor - nu vor fi prezenţi.

Ungaria are în PE şi trei eurodeputaţi neafiliaţi, membri ai partidului extremist Jobbik: Kovacs Bela, Morvai Krisztina şi Szegedi Csanad. Consilierii lui Kovacs Bela au anunţat că acesta a plecat de la Bruxelles şi nu va fi prezent la eveniment, în timp ce ceilalţi doi eurodeputaţi Jobbik nu au putut fi contactaţi până la ora transmiterii acestei ştiri.

Ministerul român de Externe l-a invitat, marţi, la MAE, pe ambasadorul Ungariei, Oszkar Fuzes, cerându-i clarificări faţă de găzduirea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc în Casa regiunilor maghiare din Bruxelles şi spunând că se aşteaptă ca niciun oficial ungar să nu participe la deschidere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici