MAE l-a convocat pe ambasadorul Ungariei pentru explicaţii despre găzduirea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc

Ministerul român de Externe l-a invitat, marţi, la MAE, pe ambasadorul Ungariei, Oszkar Fuzes, cerându-i clarificări faţă de găzduirea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc în Casa regiunilor maghiare din Bruxelles şi spunând că se aşteaptă ca niciun oficial ungar să nu participe la deschidere.

1270 afișări
Imaginea articolului MAE l-a convocat pe ambasadorul Ungariei pentru explicaţii despre găzduirea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc

MAE l-a convocat pe ambasadorul Ungariei pentru explicaţii despre găzduirea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Ministerul Afacerilor Externe precizează, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că l-a "invitat", marţi, la sediul ministerului, pe ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti, Oszkar Fuzes.

"În cadrul întâlnirii, partea română şi-a exprimat preocuparea faţă de găzduirea aşa-zisei «Reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc» în «Casa Regiunilor Maghiare» de la Bruxelles şi a solicitat clarificări în acest sens autorităţilor ungare. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a arătat că, în spiritul relaţiei de parteneriat strategic dintre cele două ţări, se aşteaptă ca niciun oficial ungar să nu participe la evenimentul de lansare a aşa-zisei «Reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc»", se mai arată în comunicat.

Preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, a precizat că grupul său nu este în niciun fel implicat în organizarea recepţiei de marţi pentru deschiderea reprezentanţei "Ţinutului Secuiesc" la Bruxelles.

Daul a precizat, luni, într-un comunicat al PPE, că grupul nu este implicat în niciun fel în evenimentul de marţi. "Organizatorii acestui eveniment sunt singurii responsabili", se mai arăta în comunicat.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a scris, luni, preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, rugându-l să nu recunoască "biroul de reprezentare al Ţinutului Secuiesc" ca partener oficial şi instituţional de dialog al Legislativului UE.

Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că deschiderea unei reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles încearcă să fie un eveniment de imagine, dar care nu îşi va atinge acest scop şi nu va avea nici efecte legale, reprezentând doar "o provocare inutilă".

MAE a precizat, tot joi, că a întreprins demersuri în direcţia clarificării situaţiei reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles, apreciind drept regretabilă orice acţiune vizând inaugurarea unei "reprezentanţe" a unei aşa-zise "unităţi administrativ-teritoriale" din România care nu există.

La rândul său, delegaţia PSD din PE a adresat o scrisoare preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, preşedinţiei ungare a UE şi preşedintelui PE, Jerzy Buzek, pe tema propusei reprezentanţe la Bruxelles a Ţinutului Secuiesc, solicitând reacţii oficiale în spiritul respectării depline a legislaţiei UE.

Reprezentanţa "Ţinutului Secuiesc" de la Bruxelles se numeşte, juridic, "Reprezentanţa judeţelor Covasna şi Harghita", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Sogor Csaba, care a arătat însă că denumirea "secuiesc" este o noţiune mai veche decât "teiul secular" premiat recent la Bruxelles.

Întrebat în legătură cu faptul că la Bruxelles se pot deschide reprezentanţe numai pentru unităţi teritorial-administrative recunoscute de legea naţională, iar Ţinutul Secuiesc nu intră într-o astfel de categorie, Sogor Csaba a explicat că, din punct de vedere juridic, biroul de lobby respectiv se va numi "Reprezentanţa judeţelor Covasna şi Harghita". "Dar este ca la o societate comercială. Să luăm un exemplu: dumneavoastră vă deschideţi o firmă, un magazin, şi o înregistraţi să zicem cu numele IMPEX SRL. Dar la dumneavoastră la intrare poate să scrie Monica", a explicat el.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna Demeter Janos declara, pe 13 aprilie, că în perioada 31 mai-1 iunie va avea loc deschiderea oficială a biroului de reprezentare a judeţelor Covasna şi Harghita la Bruxelles, menţionând că acest birou va reprezenta şi judeţul Mureş.

Demeter Janos a menţionat că biroul de reprezentare va funcţiona într-o clădire care este cunoscută ca şi "Casa Regiunilor Ungare".

Potrivit sursei citate, cu această ocazie europarlamentarii Sogor Csaba, Tokes Laszlo şi Iuliu Winkler vor oferi, în 31 mai, o recepţie la Parlamentul European, urmând ca în 1 iunie să aibă loc deschiderea oficială a biroului.

Potrivit iniţiatorilor, obiectivele principale ale biroului de reprezentare de la Bruxelles vor fi strângerea, procesarea şi transmiterea informaţiilor despre politicile şi problemele instituţionale ale UE, informarea unităţilor administrativ-teritoriale despre deciziile luate de Parlamentul European, Comisia Europeană, respectiv Comitetul Regiunilor şi celelalte organisme ale UE, obţinerea de proiecte comunitare şi sprijinirea accesării proiectelor de interes local.

De asemenea, iniţiativa are ca scop întărirea reprezentării intereselor celor trei judeţe privind proiectele europene, stabilirea de contacte cu instituţiile europene care au rol semnificativ în derularea proiectelor importante pentru judeţe, de parteneriate cu regiuni din cadrul UE, activităţile de networking şi lobby.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici