MAE l-a convocat pe ambasadorul Ungariei pentru explicaţii despre găzduirea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc

Ministerul român de Externe l-a invitat, marţi, la MAE, pe ambasadorul Ungariei, Oszkar Fuzes, cerându-i clarificări faţă de găzduirea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc în Casa regiunilor maghiare din Bruxelles şi spunând că se aşteaptă ca niciun oficial ungar să nu participe la deschidere.

1264 afişări
Imaginea articolului MAE l-a convocat pe ambasadorul Ungariei pentru explicaţii despre găzduirea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc

MAE l-a convocat pe ambasadorul Ungariei pentru explicaţii despre găzduirea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Ministerul Afacerilor Externe precizează, într-un comunicatremis agenţiei MEDIAFAX, că l-a "invitat", marţi, la sediulministerului, pe ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti, OszkarFuzes.

"În cadrul întâlnirii, partea română şi-a exprimat preocupareafaţă de găzduirea aşa-zisei «Reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc» în«Casa Regiunilor Maghiare» de la Bruxelles şi a solicitatclarificări în acest sens autorităţilor ungare. Deasemenea, Ministerul Afacerilor Externe a arătat că, în spiritulrelaţiei de parteneriat strategic dintre cele două ţări, seaşteaptă ca niciun oficial ungar să nu participe la evenimentul delansare a aşa-zisei «Reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc»",se mai arată în comunicat.

Preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul,a precizat că grupul său nu este în niciun fel implicat înorganizarea recepţiei de marţi pentru deschiderea reprezentanţei"Ţinutului Secuiesc" la Bruxelles.

Daul a precizat, luni, într-un comunicat al PPE, că grupul nueste implicat în niciun fel în evenimentul de marţi. "Organizatoriiacestui eveniment sunt singurii responsabili", se mai arăta încomunicat.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a scris, luni,preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, rugându-l să nurecunoască "biroul de reprezentare al Ţinutului Secuiesc" capartener oficial şi instituţional de dialog al LegislativuluiUE.

Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu a declarat, joi,pentru MEDIAFAX, că deschiderea unei reprezentanţe a ŢinutuluiSecuiesc la Bruxelles încearcă să fie un eveniment de imagine, darcare nu îşi va atinge acest scop şi nu va avea nici efecte legale,reprezentând doar "o provocare inutilă".

MAE a precizat, tot joi, că a întreprins demersuri în direcţiaclarificării situaţiei reprezentanţei Ţinutului Secuiesc laBruxelles, apreciind drept regretabilă orice acţiune vizândinaugurarea unei "reprezentanţe" a unei aşa-zise "unităţiadministrativ-teritoriale" din România care nu există.

La rândul său, delegaţia PSD din PE a adresat o scrisoarepreşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, preşedinţiei ungare a UE şipreşedintelui PE, Jerzy Buzek, pe tema propusei reprezentanţe laBruxelles a Ţinutului Secuiesc, solicitând reacţii oficiale înspiritul respectării depline a legislaţiei UE.

Reprezentanţa "Ţinutului Secuiesc" de la Bruxelles senumeşte, juridic, "Reprezentanţa judeţelor Covasna şi Harghita", adeclarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Sogor Csaba, care a arătat însăcă denumirea "secuiesc" este o noţiune mai veche decât "teiulsecular" premiat recent la Bruxelles.

Întrebat în legătură cu faptul că la Bruxelles se pot deschidereprezentanţe numai pentru unităţi teritorial-administrativerecunoscute de legea naţională, iar Ţinutul Secuiesc nu intrăîntr-o astfel de categorie, Sogor Csaba a explicat că, din punct devedere juridic, biroul de lobby respectiv se va numi "Reprezentanţajudeţelor Covasna şi Harghita". "Dar este ca la o societatecomercială. Să luăm un exemplu: dumneavoastră vă deschideţi ofirmă, un magazin, şi o înregistraţi să zicem cu numele IMPEX SRL.Dar la dumneavoastră la intrare poate să scrie Monica", a explicatel.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna Demeter Janosdeclara, pe 13 aprilie, că în perioada 31 mai-1 iunie va avea locdeschiderea oficială a biroului de reprezentare a judeţelor Covasnaşi Harghita la Bruxelles, menţionând că acest birou va reprezentaşi judeţul Mureş.

Demeter Janos a menţionat că biroul de reprezentare vafuncţiona într-o clădire care este cunoscută ca şi "Casa RegiunilorUngare".

Potrivit sursei citate, cu această ocazie europarlamentariiSogor Csaba, Tokes Laszlo şi Iuliu Winkler vor oferi, în 31 mai, orecepţie la Parlamentul European, urmând ca în 1 iunie să aibă locdeschiderea oficială a biroului.

Potrivit iniţiatorilor, obiectivele principale ale biroului dereprezentare de la Bruxelles vor fi strângerea, procesarea şitransmiterea informaţiilor despre politicile şi problemeleinstituţionale ale UE, informarea unităţiloradministrativ-teritoriale despre deciziile luate de ParlamentulEuropean, Comisia Europeană, respectiv Comitetul Regiunilor şicelelalte organisme ale UE, obţinerea de proiecte comunitare şisprijinirea accesării proiectelor de interes local.

De asemenea, iniţiativa are ca scop întărirea reprezentăriiintereselor celor trei judeţe privind proiectele europene,stabilirea de contacte cu instituţiile europene care au rolsemnificativ în derularea proiectelor importante pentru judeţe, departeneriate cu regiuni din cadrul UE, activităţile de networkingşi lobby.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici