Lupte violente cu rachete şi artilerie grea în apropierea reşedinţei lui Kadhafi

Confruntări violente cu rachete şi artilerie grea au loc marţi în jurul complexului rezidenţial al colonelului Muammar Kadhafi în cartierul Bab-al-Aziziya din Tripoli, cele mai violente de la începutul asaltului rebelilor asupra oraşului Tripoli, sâmbătă, potrivit unor jurnalişti de la faţa locului din cadrul AFP.

1693 afișări
Imaginea articolului Lupte violente cu rachete şi artilerie grea în apropierea reşedinţei lui Kadhafi

Lupte violente cu rachete şi artilerie grea în apropierea reşedinţei lui Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cartierul Bab-al-Aziziya, în zona central-nordică a capitalei egiptene, răsunau tiruri de mortier şi artilerie şi se auzea zgomotul avioanelor NATO, care şi-au intensificat raidurile în ultimele zile.

O coloană de fum gros şi negru ieşea din complexul situat nu departe de hotelul Rixos, în care sunt cazaţi jurnalişti străini, în timp ce luptele continuau, cu obuze şi cu arme automate, marţi după-amiaza.

Complexul a fost zguduit, în jurul orei 9.00 GMT (12.00 ora României), de o explozie puternică produsă în apropiere, ceea ce a creat panică în rândul reporterilor, care s-au refugiat la subsol.

Chiar şi la o distanţă de doi kilometri de complex, de pe acoperişuri se putea auzi zgomotul luptelor, în timp ce moscheile din oraş difuzau apeluri "Allah Akbar" (Allah este mare), în semn de încurajare faţă de rebeli.

Rebelii au anunţat marţi dimineaţa că vor lansa un atac împotriva complexului de la Bab-al-Aziziya, cu tancuri confiscate regimului. Lupte violente în jurul reşedinţei lui Muammar Kadhafi s-au purtat şi luni.

Dar luptele de marţi sunt cele mai violente înregistrate de la sosirea rebelilor din vestul Libiei, duminică.

Rebelii au lansat sâmbătă seara lupte la Tripoli, susţinuţi de combatanţi sosiţi pe mare, din enclava Misrata, situată la 214 kilometri mai spre est, dar şi din vest, intrând în capitală fără ca practic să întâmpine vreo rezistenţă din partea trupelor pro-Kadhafi.

Confruntări între rebeli şi forţele loiale colonelului Muammar Kadhafi se mai desfăşurau, marţi, şi în alte cartiere, nu departe de hotelul Rixos.

Soldaţi ai regimului sunt postaţi în jurul hotelului, unde sunt blocaţi circa 30 de jurnalişti internaţionali, şi se aud tiruri de artilerie grea.

Alimentarea cu electricitate a hotelului a fost reluată, dar cea cu apă este, în continuare, oprită.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici