Macedonia de Nord a devenit cel mai nou membru NATO

  • Macedonia de Nord a devenit vineri cel de-al treizecilea membru NATO
  • Aderarea Macedoniei de Nord vine după lungi negocieri, marcate de opoziţia Greciei
  • Luni are loc la sediul NATO ceremonia de arborare a steagului Macedoniei de Nord
1973 afișări
Imaginea articolului Macedonia de Nord a devenit cel mai nou membru NATO

Macedonia de Nord a devenit membru NATO

Macedonia de Nord a devenit oficial vineri cel de-al treizecilea membru al Alianţei Nord-Atlantice, după lungi negocieri, marcate de opoziţia Greciei din cauza numelui anterior al ţării, informează Bloomberg.

„Aderarea voastră va aduce mai multă stabilitate în Balcanii de Vest. Acesta este un lucru bun pentru regiune şi pentru securitatea euro-atlantică”, a scris într-un mesaj secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Macedonia de Nord este acum parte a familiei NATO, o familie de treizeci de naţiuni şi aproape un miliard de oameni. O familie bazată pe certitudinea că, indiferent de provocări, suntem mai puternici şi mai în siguranţă împreună”, a mai transmis Stoltenberg.

Protocolul de aderare al Macedoniei de Nord la NATO a fost semnat de către membrii Alianţei la începutul anului trecut, la scurt timp după ce autorităţile de la Skopje au ajuns la un acord cu Grecia privind denumirea ţării ex-iugoslave. În urma Acordului de la Prespa, negociat de premierul grec de la acea vreme, Alexis Tsipras şi omologul său macedonean, Zoran Zaev, Macedonia şi-a schimbat denumirea în Macedonia de Nord, pentru ca Grecia să nu mai blocheze aderarea ţării la NATO şi la Uniunea Europeană. Atena s-a opus ca ţara ex-iugoslavă să se numească „Macedonia”, întrucât în Grecia există deja o regiune istorică cu acest nume, iar autorităţile elene se temeau de eventuale revendicări teritoriale din partea vecinilor de la nord.

Luni va avea loc la Bruxelles o ceremonie de arborare a steagului Macedoniei de Nord la sediul NATO. La ceremonie ar urma să participe şi secretarul general Jens Stoltenberg.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici