Macron afirmă că acordul cu Teheranul trebuie menţinut / Netanyahu susţine că acordul se va prăbuşi

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat marţi într-o vizită în Franţa, susţine că acordul atomic cu Iranul va fi dizolvat ca urmare a presiunilor economice, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron afirmă că tratatul trebuie menţinut pentru a asigura controlul activităţilor atomice.

340 afișări
Imaginea articolului Macron afirmă că acordul cu Teheranul trebuie menţinut / Netanyahu susţine că acordul se va prăbuşi

Macron afirmă că acordul cu Teheranul trebuie menţinut / Netanyahu susţine că acordul se va prăbuşi

"Nu am cerut Franţei să se retragă din JCPOA (acordul atomic cu Iranul, n.red.), deoarece cred că va fi în esenţă dizolvat de greutatea forţelor economice", a declarat Netanyahu, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele francez Emmanuel Macron, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

"Dacă ai o afacere proastă nu trebuie să o respecţi, în special dacă vezi că Iranul cucereşte o ţară una după alta şi nu poţi separa asta de agresiunea Iranului în regiunea (Orientului Mijlociu)", a adăugat Netanyahu.

Pe de altă parte, fără să pară prea receptiv la argumentul lui Netanyahu, Macron a declarat: "I-am transmis prim-ministrului convingerea mea profundă, care este împărtăşită cu partenerii noştri europeni, că acordul trebuie păstrat pentru a asigura controlul asupra activităţilor nucleare".

Ayatolahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a declarat luni că a ordonat demararea pregătirilor pentru creşterea capacităţii de îmbogăţire a uraniului, în cazul în care acordul atomic cu marile puteri este anulat după retragerea SUA.

Preşedintele Franţei a lansat un apel la calm, afirmând că escaladarea crizei va duce "la un singur lucru: conflict". Macron a adăugat că acţiunile recente ale Iranului au alimentat tensiunile, însă nu au încălcat termenii acordului atomic cu marile puteri.

Marile puteri europene au semnalat în repetate rânduri că intenţionează să respecte în continuare înţelegerea, însă şi-au exprimat unele îngrijorări în legătură cu programul balistic şi influenţa Iranului în regiunea Orientului Mijlociu. Regimul de la Teheran însă susţine că cele două chestiuni nu sunt negociabile.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu efectuează săptămâna aceasta un turneu în Europa, în încercarea de a obţine sprijinul marilor puteri europene în privinţa contracarării acţiunilor Iranului în Orientul Mijlociu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici