Macron face apel la o taxă internaţională pentru a finanţa lupta împotriva schimbărilor climatice

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a sugerat vineri un nou impuls în vederea revizuirii sistemului internaţional de impozitare pentru a finanţa eforturile în domeniul climei.

180 afișări
Imaginea articolului Macron face apel la o taxă internaţională pentru a finanţa lupta împotriva schimbărilor climatice

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Macron a vorbit în marja Summitului pentru un Nou Pact Financiar Global de la Paris, unde delegaţi din întreaga lume discută despre modalităţile de reformare a sistemului financiar internaţional care să contribuie la colectarea de fonduri pentru eforturile de adaptare la schimbările climatice şi de atenuare a acestora.

Economişti de top din Franţa au făcut presiuni pentru o nouă taxă pe avere pentru a finanţa lupta împotriva schimbărilor climatice, stimulând o dezbatere în interiorul guvernului lui Macron.

Însă Macron a evitat subiectul într-un interviu acordat presei franceze, solicitând în schimb alte idei, precum o taxă pe tranzacţiile financiare sau o taxă suplimentară pe biletele de avion.

"Fac apel la mobilizare, ajutaţi-ne să mergem şi să luăm toate ţările care nu au o taxă pe tranzacţiile financiare şi nu au o taxă pe biletele de avion", a spus el, conform POLITICO.

Macron a respins ideea că Franţa ar putea introduce o taxă climatică pe cont propriu, spunând: "Nu funcţionează când o faci singur, fluxurile financiare se duc în altă parte".

În timpul remarcilor sale de încheiere a summitului privind pactul financiar, Macron a declarat că OCDE, organizaţia naţiunilor dezvoltare, ar fi un cadru adecvat pentru negocieri, menţionând că ţările au folosit Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, cu sediul la Paris, pentru a ajunge la un acord privind reforma impozitării globale pentru marile multinaţionale.

"S-a discutat foarte mult despre ideea de impozitare internaţională, dincolo de ceea ce fac ţările şi instituţiile. Fie că este vorba de tranziţiile financiare, de transportul maritim sau de anumite alte moduri, va funcţiona doar dacă este cu adevărat internaţional şi, prin urmare, presupune un acord, aşa cum am reuşit să facem cu privire la impozitarea internaţională", a declarat el, adăugând: "OCDE este, fără îndoială, o platformă foarte utilă în această privinţă".

La Organizaţia Maritimă Internaţională sunt în curs de desfăşurare discuţii cu privire la introducerea unei taxe globale pe transportul maritim, însă nu este clar dacă veniturile obţinute ar fi destinate decarbonizării industriei maritime sau sprijinirii iniţiativelor privind clima în ţările mai sărace.

"Ajutaţi-ne să mobilizăm Organizaţia Maritimă Internaţională în iulie, astfel încât să existe o impozitare internaţională", a declarat Macron.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici