Maduro: Procesul de recuperare al lui Hugo Chavez va fi "complex şi dificil"

Procesul de recuperare după intervenţia chirurgicală pe care a suferit-o preşedintele venezuelean Hugo Chavez, pentru a se trata de cancer, va fi "complex şi dificil", a avertizat miercuri vicepreşedintele Nicolas Maduro.

139 afișări
Imaginea articolului Maduro: Procesul de recuperare al lui Hugo Chavez va fi "complex şi dificil"

Hugo Chavez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Operaţia de ieri (marţi) a fost complexă, dificilă, delicată, ceea ce anunţă că procesul de recuperare va fi, de asemenea, complex şi dificil", a declarat Maduro într-o alocuţiune retransmisă de presa venezueleană.

Preşedintele venezuelan Hugo Chavez a fost operat cu succes, marţi, în Cuba, pentru a patra oară de la depistarea, în iunie 2011, a unui cancer în zona pelviană, potrivit vicepreşedintelui Nicolas Maduro.

În cursul unei alocuţiuni radio-televizate, Maduro a salutat faptul că "această operaţie s-a desfăşurat corect şi cu succes", adăugând că Hugo Chavez a revenit în salonul său de spital după şase ore de intervenţie chirurgicală.

Toate programele radio-televiziunii din Venezuela au fost întrerupte în jurul orei 22.00 GMT pentru a retransmite o alocuţiune a ministrului Comunicaţiilor Ernesto Villegas, ce afirma că "echipa medicală care îl îngrijeşte pe comandantul Hugo Chavez, preşedintele republicii, desfăşoară operaţia programată pentru astăzi", marţi.

Niciuna dintre precendentele trei intervenţii chirurgicale suportate de Chavez în ultimele 18 luni nu a fost anunţată.

Anunţul privind această nouă intervenţie chirurgicală a luat venezuelanii prin surprindere şi a provocat emoţii puternice în ţară. Cancerul său, a cărui natură nu a fost niciodată precizată, este tratat ca un secret de stat de Caracas.

Dacă opoziţia i-a urat "însănătoşire grabnică", ea a cerut, de asemenea, să se facă lumină în ceea ce priveşte starea lui de sănătate şi a cerut respectarea Constituţiei în caz de retragere anticipată a lui Chavez de la putere.

De la anunţul revenirii bolii sale, mărturiile de solidaritate cu preşedintele au fost extrem de numeroase. Marţi au fost oficiate mai multe slujbe în Venezuela.

Reales la 7 octombrie la conducerea Venezuelei, a cincea ţară exportatoare de petrol din lume, Chavez ar trebui să îşi înceapă cel de-al treilea mandat de şase ani la 10 ianuarie.

Sâmbătă, el l-a desemnat pe vicepreşedintele său candidat oficial în cazul unor alegeri anticipate, dacă el se va afla în incapacitate de a exercita puterea. Niciodată până în prezent el nu şi-a desemnat un succesor politic.

Maduro, fost şofer de autobuz şi sindicalist în vârstă de 50 de ani, este prezentat drept un membru al aripii moderate a anturajului preşedintelui Chavez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici