MAE bulgar: Negociem de peste 20 de ani delimitarea în Marea Neagră cu România

România şi Bulgaria au negocieri referitoare la delimitarea din Marea Neagră de mai bine de 20 de ani, până în prezent având loc 17 runde de negocieri, dintre care ultima în decembrie, la Sofia, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, purătorul de cuvânt a MAE bulgar, Vesela Cherneva.

796 afișări
Imaginea articolului MAE bulgar: Negociem de peste 20 de ani delimitarea în Marea Neagră cu România

MAE bulgar: Negociem de peste 20 de ani delimitarea în Marea Neagră cu România

"Bulgaria şi România au negociat privind delimitarea în Marea Neagră de mai bine de 20 de ani. Ultima rundă de negocieri, cea de-a 17-a, a avut loc în luna decembrie, la Sofia", a spus ea.

Cherneva a spus că a 18-a rundă este programată pentru anul acesta şi va avea loc la Bucureşti.

Ea a ţinut să sublinieze că negocierile se defăşoară "într-o atmosferă de prietenie" şi că ambele părţi doresc încheierea unui acord bilateral.

"Nu considerăm acest subiect o problemă în relaţia noastră bilaterală, care e de bună vecinătate şi care se dezvoltă în contextul apartenenţei noastre comune la UE", a mai spus ea.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marţi, la Digi 24, că "există o zonă în litigiu în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială" dintre România şi Bulgaria, el explicând că este vorba de 17 kilometri pătraţi şi că vor avea avea loc discuţii cu experţi bulgari.

"În legătură cu această comunitate (comunitatea de români din Bulgaria - n.r.) va trebui să avem o discuţie politică de fond, ca de altfel şi în ceea ce priveşte unele aspecte privind, poate o să vă mire, delimitarea platoului continental şi a mării teritoriale, cu Bulgaria. Aşa cum am avut negocieri cu Ucraina, şi cu Bulgaria sunt încă o serie de aspecte nesoluţionate, pe care o să le punem în discuţie, o spun cât se poate de formal, dacă doriţi, împreună cu partenerii noştri", a declarat Diaconescu.

Ministrul a explicat că "există o zonă în litigiu în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială dintre cele două state".

"E drept, este vorba de 17 kilometri pătraţi, nu de foarte mult, dar între state europene, state cât se poate de cooperante în foarte multe planuri, nu văd de ce, foarte rapid, astfel de lucruri nu pot fi rezolvate", a adăugat Diaconescu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici