Manifestări în Turcia pentru susţinerea lui Mohamed Morsi

Mii de turci au manifestat duminică seara la Istanbul, la îndemnul unui partid islamist, pentru a-l susţine pe preşedintele egiptean destituit Mohamed Morsi, iar un oficial din cadrul mişcării Fraţii Musulmani a dat asigurări în timpul mitingului că "rezistenţa va continua".

185 afișări
Imaginea articolului Manifestări în Turcia pentru susţinerea lui Mohamed Morsi

Manifestări în Turcia pentru susţinerea lui Mohamed Morsi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Poporul egiptean a ieşit în stradă cu milioanele (...) Acţiunile noastre sunt paşnice, dar vom continua să rezistăm, fără să ne supunem fără să ezităm", a declarat în faţa mulţimii Ibrahim Munir, secretarul general al organizaţiei internaţionale Fraţilor Musulmani.

Susţinători ai lui Mohamed Morsi manifestează de două săptămâni, cerând ca primul preşedinte egiptean ales în mod democratic să revină în funcţie.

"Noi suntem pe deplin convinşi că la finele mişcării de rezistenţă, anume poporul, pacea şi libertatea vor fi cele ce vor învinge în Egipt", a adăugat Munir.

"Suntem convinşi pe deplin că, la finalul acestei mişcări de rezistenţă, vor învinge poporul, pacea şi libertatea în Egipt", a adăugat Munir, potrivit traducerii în turcă a declaraţiilor sale.

La Istanbul, manifestanţi reuniţi de către Partidul Fericirii (SP) au scandat sloganuri ca "Suntem alături de tine, Morsi" şi "Suntem toţi musulmani, suntem toţi fraţi", a constatat un fotograf AFP.

Mulţimea, care flutura numeroase steaguri egiptene şi palestiniene, l-a huiduit pe generalul Abdel Fattah al-Sisi, ministrul Apărării şi cel mai puternic om din ţară, în urma destituirii lui Morsi de către armată, la 3 iulie.

”Egiptul a avut mulţi faraoni, dar pentru fiecare faraon există un Moise, pentru fiecare al-Sisi există un Morsi”, a declarat Selman Esmerer, preşedintele filialei din Istanbul a SP.

Munir i-a acuzat pe cei care l-au demis pe Morsi că au dat o lovitură de stat şi că sunt marionete ale puterilor străine, pe care nu le-anumit.

"Cei care au dat lovitura de stat nu au comis această trădare singuri, ci cu susţinere din străinătate", a afirmat el.

Manifestaţia a avut loc în timp ce Morsi şi alţi membri ai mişcării islamiste Fraţii Musulmani erau interogaţi, duminică, de către justiţia egipteană, care a decis blocarea averilor a 14 oficiali islamişti, în cadrul anchetei privind violenţele sângeroase din ultimele săptămâni.

Premierul turc islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, un apropiat al lui Morsi, şi-a manifestat sprijinul faţă de aliatul său, calificând destituirea acestuia de către armată drept o "lovitură de stat".

”În acest moment, preşedintele meu în Egipt este Morsi, deoarece a fost ales de către popor”, a declarat sâmbătă Erdogan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici