Manifestaţii în Spania, în cadrul celei de-a treia greve din educaţie - FOTO

Zeci de mii de elevi, studenţi, părinţi şi profesori au defilat, joi, în Spania împotriva unei reforme foarte controversate a educaţiei, în cadrul unei zile de grevă generală la apelul sindicatelor şi părinţilor elevilor.

174 afișări
Imaginea articolului Manifestaţii în Spania, în cadrul celei de-a treia greve din educaţie - FOTO

Manifestaţii în Spania, în cadrul celei de-a treia greve din educaţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Niciun pas înapoi, împotriva reformelor, grevă generală", strigau liceenii în manifestaţia de la Madrid, unde s-au adunat zeci de mii de persoane în pofida ploii.

La Barcelona numărul lor era între 30.000, potrivit poliţiei, şi 170.000, potrivit organizatorilor, iar alte câteva mii de persoane defilau în alte aproximativ 50 de oraşe ale ţării.

Aceasta este a treia grevă generală organizată în acest sector de la preluarea puterii de către Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy, la sfârşitul lui 2011, în cadrul căruia ministru al Educaţiei este Jose Ignacio Wert, căruia sindicatele îi cer demisia.

Greva a fost respectată în medie în proporţie de 83 la sută, cu 91 la sută dintre universităţile publice şi 35 la sută dintre şcolile semiprivate, potrivit principalelor două sindicate UGT şi CCOO.

"Sunt motive de îngrijorare dar argumentele celor care au făcut apel la grevă nu au nimic de-a face cu reforma educativă" şi nu sunt legate de reducerile de salarii care afectează toţi bugetarii, a afirmat secretarul de stat pentru Educaţie, Montserrat Gomendio, pentru televiziunea naţională.

Fals, au răspuns sindicatele şi opoziţia de stânga care critică o reformă "retrogradă şi inegalitară", care favorizează păturile înstărite ale populaţiei şi este îndreptată împotriva laicităţii.

Această zi coincide cu cea de-a treia zi de grevă a studenţilor, organizată la apelul sindicatului studenţilor (SE).

Secretarul general al acestuia, Ana Garcia, a denunţat o lege "care ne face să ne întoarcem la cavernele educative ale franchismului", subliniind în primul rând creşterea taxelor de înscriere universitară.

Sindicatele denunţă suprimarea, într-un an, a 25.000 de posturi de profesor în învăţământul primar şi secundar, 4.600 de posturi în universităţi şi 1.600 în administraţie.

Guvernul, implicat într-o reducere a deficitelor, a redus cu peste trei miliarde de euro bugetul educaţiei în perioada 2011-2012, trecând de la 50,7 miliarde de euro la 47,3 miliarde, potrivit cifrelor oficiale. Acesta a scăzut la 47,2 la sută în 2013.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici