Manifestaţii la Atena în memoria adolescentului ucis în urmă cu un an - VIDEO, GALERIE FOTO

Câteva mii de manifestanţi au început să defileze duminică după-amiază în centrul Atenei pentru a comemora un an de la moartea unui adolescent în vârstă de 15 ani, Alexis Grigoropoulos, ucis de un poliţist în capitala elenă.

55 afișări
Imaginea articolului Manifestaţii la Atena în memoria adolescentului ucis în urmă cu un an - VIDEO, GALERIE FOTO

Mii de manifestanţi defilează la Atena în memoria adolescentului ucis în urmă cu un an (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestanţii, printre care se află numeroşi tineri, s-au reunit în faţa universităţii din capitală la apelul organizaţiilor studenţeşti şi de liceeni, precum şi al partidelor de stânga.

Rectorul universităţii a fost rănit uşor când un grup de tineri a ocupat clădirea rectoratului, înainte de începerea manifestaţiei. Rectorul a fost internat în spital.

Drapele în culorile roşu şi negru ale mişcării anarhiste se puteau vedea pe acoperişul rectoratului, potrivit unui jurnalist al AFP.

Moartea tânărului Alexis, ucis în noaptea de 6 decembrie 2008 de un poliţist în timpul unui control desfăşurat în cartierul Exarhia, în centrul capitalei elene, a declanşat, iarna trecută, violenţe urbane fără precedent care au durat aproape o lună.

În cadrul ceremoniei de reculegere private, organizate duminică dimineaţă la mormântul adolescentului, mama acestuia le-a cerut manifestanţilor să defileze cu calm pentru a onora memoria fiului ei, a anunţat presa.

Pentru a încerca să prevină orice explozie de violenţă, poliţia greacă a arestat sâmbătă peste 150 de persoane, între care numeroşi militanţi au mişcării anarhiste. Cu toate acestea, duminică ciocnirile nu au putut fi evitate la Atena şi Salonic.

La Atena, incidentele continuau duminică după-amiază, după manifestaţie, între câteva zeci de tineri şi poliţie.

În apropiere de piaţa Syntagma, din centrul capitalei, tineri îmbrăcaţi în negru şi cu cagule au aruncat cu pietre în forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene şi bastoane.

Incidente au avut loc şi la Salonic, oraş din nordul Greciei, unde s-a desfăşurat un marş la care au participat mii de persoane, potrivit unei surse din cadrul poliţiei. Incidentele s-au desfăşurat între manifestanţi şi poliţie, care a ripostat cu gaze lacrimogene la cocteilurile Molotov aruncate de tineri, în timp ce zeci de magazine au fost vandalizate, potrivit sursei citate.

Circa 40 de persoane au fost arestate de poliţie la Atena şi circa 100 de la Salonic, potrivit unor surse din cadrul poliţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici