Marea Britanie apreciază că Iranul nu a înregistrat progrese în respectarea drepturilor omului

Marea Britanie a reproşat noului regim iranian că nu a pus în aplicare reformele promise în domeniul respectării drepturilor omului şi a apreciat că există puţine speranţe cu privire la ameliorarea acestei situaţii pe termen scurt, potrivit unui raport publicat luni de Foreign Office.

102 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie apreciază că Iranul nu a înregistrat progrese în respectarea drepturilor omului

Marea Britanie apreciază că Iranul nu a înregistrat progrese în respectarea drepturilor omului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Raportul Ministerului de Externe exprimă îngrijorări "grave" în legătură cu respectarea libertăţii religioase şi soarta jurnaliştilor, în pofida unei ameliorări a relaţiilor între comunitatea internaţională şi Teheran după alegerea preşedintelui iranian Hassan Rohani, în iunie 2013.

"Nu a avut loc o ameliorare notabilă în domeniul drepturilor omului în Iran, în perioada octombrie-decembrie 2013", a subliniat raportul.

"Guvernul iranian continuă să facă declaraţii publice pozitive cu privire la drepturile civile, dar nu s-a observat niciun semnal de schimbare la nivel instituţional în ameliorarea situaţiei drepturilor omului, în special pentru minorităţile religioase şi etnice, pentru jurnalişti şi apărători ai drepturilor omului, pentru deţinuţi şi femei", a deplâns Foreign Office.

Raportul salută publicarea, în noiembrie, a unui proiect de cartă a drepturilor cetăţenilor, însă avertizează că, "fără modificarea legii sau atitudinii sistemului judiciar şi forţelor de securitate, o schimbare reală este puţin probabilă".

Iranul a suspendat, luni, o parte a activităţilor sale nucleare pentru o perioadă şase luni, în schimbul unei relaxări a sancţiunilor europene şi americane, în cadrul unui acord istoric semnat la Geneva cu marile puteri, prima etapă către negocierea unui compromis global.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici