Marea Britanie nu va mai garanta libera circulaţie a imigranţilor UE sosiţi după iniţierea Brexit - surse

Theresa May ar urma să anunţe în luna martie că Marea Britanie nu va mai garanta libera circulaţie a imigranţilor din state UE care sosesc după iniţierea procedurii Brexit, în contextul temerilor că "jumătate din România şi Bulgaria" ar putea emigra în Regatul Unit, potrivit unei surse guvernamentale.

7370 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie nu va mai garanta libera circulaţie a imigranţilor UE sosiţi după iniţierea Brexit - surse

Marea Britanie nu va mai garanta libera circulaţie a imigranţilor UE sosiţi după iniţierea Brexit (Imagine: Bogdan Maran/ Arhiva Mediafax Foto)

Prim-ministrul britanic ar urma să anunţe că Londra va garanta dreptul de şedere permanentă pentru imigranţii originari din state membre UE care sosesc înainte de activarea Articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, prin care se declanşează în mod formal procedura de scoatere a Marii Britanii din Blocul comunitar, notează cotidianul britanic The Telegraph.

Pe de altă parte, cei sosiţi după această dată ar urma să fie vizaţi de măsurile de limitare a imigraţiei pe care Marea Britanie vrea să le introducă după ieşirea din UE, care ar putea include un nou regim de vize şi acces restricţionat la beneficii sociale.

Este de aşteptat ca May să ofere aceste garanţii atât timp cât şi cetăţenii britanici care locuiesc în alte state UE vor beneficia de acelaşi garanţii.

Totuşi, cel mai probabil această decizie a Londrei nu va fi bine primită de Uniunea Europeană, care doreşte ca M.Britanie să garanteze libertatea de circulaţie a cetăţenilor UE până la finalizarea procedurii Brexit, care este programată să se încheie în anul 2019.

"Avem indicii că Uniunea Europeană ar putea încerca să ne forţeze să protejăm pe toată lumea care soseşte până la momentul ieşirii (din UE)", a declarat o sursă guvernamentală pentru The Telegraph. "Am putea ajunge ca jumătate din România şi Bulgaria să vină aici dacă aşteptăm atât de mult".

Premierul Theresa May a semnalat că ar putea declanşa în martie procedura de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici