Marea Britanie vrea acorduri de reciprocitate cu ţări UE privind statutul cetăţenilor post-Brexit/ Un grup pro-UE susţine că nu se poate părăsi automat piaţa unică

Marea Britanie şi Polonia intenţionează să semneze un acord de reciprocitate privind statutul cetăţenilor celor două ţări după Brexit, înţelegeri similare urmând să fie negociate şi cu alte state UE, anunţă un purtător de cuvânt al premierului Theresa May citat de site-ul agenţiei Reuters.

9404 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie vrea acorduri de reciprocitate cu ţări UE privind statutul cetăţenilor post-Brexit/ Un grup pro-UE susţine că nu se poate părăsi automat piaţa unică

Marea Britanie vrea acorduri de reciprocitate cu ţări UE privind statutul cetăţenilor post-Brexit (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Theresa May se va întâlni luni, la Londra, cu premierul Poloniei, Beata Szydlo, iar una dintre temele abordate se va referi la viitorul celor peste 800.000 de polonezi din Marea Britanie.

"În contextul ieşirii din UE, vor trebui soluţionate o serie de probleme, iar, în mod evident, accesul la sistemul de indemnizaţii sociale trebuie analizat", a declarat un purtător de cuvânt al Theresei May.

"Cred că vom observa atât la premierul britanic, cât şi la cel polonez dorinţa de a se oferi reciprocitate cetăţenilor britanici şi polonezi şi altor cetăţeni din Europa, vrem să le oferim certitudine oamenilor", a precizat oficialul britanic.

Un grup pro-UE susţine că M.Britanie nu poate părăsi automat piaţa unică prin decizia Brexit

Marea Britanie nu poate părăsi automat Spaţiul Economic European (SEE) prin decizia de ieşire din Uniunea Europeană, argumentează un grup pro-UE care intenţionează să intenteze o acţiune în justiţie împotriva Guvernului Theresa May.

Institutul proeuropean British Influence i-a transmis luni ministrului pentru Brexit, David Davis, că va intenta o acţiune judiciară pentru a contesta intenţia părăsirii Spaţiului Economic European, relatează BBC şi cotidianul The Guardian.

Avocaţii institutului susţin că la referendumul din 23 iunie publicul a fost întrebat dacă Marea Britanie trebuie să părăsească UE, dar întrebarea nu s-a referit şi la apartenenţa la Spaţiul Economic European.

Specialişti în drept comunitar susţin că Marea Britanie nu poate părăsi automat SEE prin ieşirea din UE, decizia aparţinând Parlamentului de la Londra, iar procedura fiind diferită.

Însă Guvernul Theresa May crede că ieşirea din SEE decurge automat din desprinderea ţării din UE.

Spaţiul Economic European, creat în anul 1994, permite circulaţia liberă a bunurilor, banilor, serviciilor şi persoanelor, incluzând şi alte state în afara celor membre UE. Ţările nonmembre UE care au acces la SEE sunt în afara Politicilor Agricole Comune şi a uniunii vamale, dar contribuie parţial la bugetul UE şi acceptă libera circulaţie a persoanelor. Ieşirea din SEE nu se face prin activarea Articolului 5 al Tratatului UE, ci a Articolului 127 al Acordului SEE.

Este a doua acţiune judiciară cu care se confruntă Guvernul Theresa May. Recent, Înalta Curte de Justiţie a decis că procedura de ieşire din UE poate fi decisă doar de Parlament, dat fiind că referendumul din iunie nu a avut caracter obligatoriu. Curtea Supremă de Justiţie va lua decizia definitivă în decembrie.

Acum, Institutul British Influence va contesta din nou procedura Brexit, argumentând că Marea Britanie nu poate ieşi automat din SEE prin părăsirea Uniunii Europene. "Tema apartenenţei la piaţa comună nu a fost pe buletinul de vot", a declarat Jonathan Lis, un reprezentant al Institutului British Influence. Un argument puternic privind diferenţa între SEE şi UE va fi cazul Croaţiei, care a devenit membră a zonei economice abia la nouă luni după admiterea în Uniunea Europeană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici