Medicul care l-a operat pe Ponta este specialist în ortopedie/traumatologie. Lucrează la Medipol de 2 ani

Profesorul Mahir Mahiroğullari, medicul principal care l-a operat pe premierul Victor Ponta, are 46 de ani, lucrează de doi ani la Spitalul universitar Medipol din Istanbul, iar anterior a lucrat inclusiv în cadrul misiunii NATO din Kosovo, potrivit CV-ului publicat pe site-ul unităţii medicale.

1753 afișări
Imaginea articolului Medicul care l-a operat pe Ponta este specialist în ortopedie/traumatologie. Lucrează la Medipol de 2 ani

Victor Ponta (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

Profesorul doctor Mahir Mahiroğullari, specializat în ortopedie şi traumatologie, lucrează la Spitalul universitar Medipol din Istanbul din anul 2013.

Mahir Mahiroğullari s-a născut în oraşul turc Sivas în anul 1969 şi a absolvit în anul 1992 Facultatea de Medicină a Academiei medicale militare Gulhane din Ankara. În perioada 1995-1999, medicul Mahiroğullari a urmat un curs de specializare în ortopedie la Centrul medical Gata Hayardapasa din Istanbul. În intervalul 2005-2006, medicul turc a efectuat un stagiu de pregătire la Departamentul de chirurgie ortopedică al Universităţii Wakeforest din statul american Carolina de Nord.

Înainte de a lucra la Spitalul Medipol din Istanbul, Mahiroğullari a activat, în perioada 2012-2013, în Spitalul Nisa din Istanbul, în Centrul medical Gata Hayardapasa (2010-2012) şi în Spitalul militar Sakirkamiş din Kars (2009-2010). În intervalul februarie-august 2000, medicul turc a fost detaşat în oraşul kosovar Prizren, la un spital al Misiunii NATO în Kosovo (KFOR).

Profesorul doctor Mahir Mahiroğullari face parte din Asociaţia turcă pentru ortopedie şi traumatologie, precum şi din Asociaţia europeană pentru traumatologia rănilor la genunchi provocate de accidente sportive.

Premierul Victor Ponta a postat, luni seară, pe Facebook, fişa sa medicală de la Spitalul Medipol din Turcia, unde a fost operat la genunchiul stâng, care conţine denumirea intervenţiei chirurgicale, analize de sânge, evoluţia stării sale, pe zile, şi recomandările post-operatorii.

Premierul a postat pe Facebook mai multe documente medicale, "doar pentru informare", menţionând că acestea au fost traduse din limba turcă. Astfel, este prezentată o fişă medicală de la Medipol Mega Hastaneler Kompleksi (Complexul Megaspitalelor Medipol), care conţine datele sale personale şi numele medicului Mahir Mahirogullari. În acest document medical este menţionată denumirea intervenţiei chirurgicale la care Ponta a fost supus în data de 15 iunie - "intervenţie atroscopică de reconstrucţie a ligamentului încrucişat anterior" şi "intervenţie atroscopică de rezolvare a meniscului, genunchi". De asemenea, într-o primă fişă, de la data internării în spitalul din Turcia, sunt precizate "motivul internării", diagnosticul - "ruptură de ligament încrucişat anterior stâng" -, precum şi analizele de sânge pe care le-a făcut şi rezultatele acestora.

De asemenea, este detaliat modul în care a decurs intervenţia chirugicală, realizată, potrivit fişelor medicale, de o echipă de trei medici - Mahir Mahirogullari, Mehmet Isyar şi Serkan Surucu. Astfel, se menţionează că pacientul a fost operat sub anestezie generală şi sunt descrise detaliat toate etapele intervenţiei şi în ce a constat operaţia. În documentul de externare este precizat şi un diagnostic final: "gastrită, nedefinită şi ruptură de menisc, actual". În documentele medicale postate pe Facebook de către premier mai sunt menţionate "observaţiile medicului" în ziua operaţiei, precum şi starea pacientului pe zile, până în 20 iunie. În data de 20 iunie, conform documentelor medicale, premierul a fost externat "cu stare generală bună, cooperant şi orientat". La capitolul "recomandări", se precizează că "pacientul va fi inclus în programul de fizioterapie şi reabilitare; după prima săptămână i se recomandă control la o policlinică; după încă o săptămână se va efectua un nou control la policlinică şi se va reevalua protocolul de fizioterapie; după două săptămâni, se recomandă un nou control la policlinică pentru ultimele evaluări". Într-un ultim document postat pe Facebook, sunt prezentate alte recomandări ale medicilor, care cuprind: "extensie totală la genunchi, flexiunea genunchiului la cel puţin 90 de grade, un control amănunţit al cvadricepsului, mişcare cât mai devreme" şi mai multe tipuri de exerciţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici