Medvedev: Susţinerea Ucrainei de către G7 este de un cinism fără limite

Premierul rus Dmitri Medvedev a catalogat joi de un "cinism fără limite" susţinerea exprimată de către G7 faţă de operaţiunea armată a forţelor ucrainene împotriva insurecţiei proruse în estul Ucrainei.

753 afișări
Imaginea articolului Medvedev: Susţinerea Ucrainei de către G7 este de un cinism fără limite

Dmitri Medvedev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Evocând în Consiliul de Miniştri un aflux de refugiaţi în regiun ruse de la frontiera cu Ucraina, Medvedev a declarat că "aşa-zisul G7 vorbeşte după asta despre acţiuni măsurate ale armatei ucrainene împotriva propriului său popor".

"Este de un cinism fără limite", a adăugat el, potrivit agenţiilor ruse.

Într-o declaraţie adoptată miercuri la Bruxelles, G7 a încurajat Guvernul ucrainean să "menţină o abordare proporţionată în continuarea operaţiunilor pentru restaurarea legii şi ordinii" în estul ţării.

Rusia continuă să denunţe o intervenţie disproporţionată şi a afirmat, săptămâna trecută, că forţele ucrainene încalcă Convenţia de la Geneva din 1949 privind protecţia civililor.

"Oamenii sunt îngroziţi, le este frică, dar autorităţile ucrainene nu văd nicio problemă umanitară, afirmă că nu există refugiaţi. Aceasta este bienînţeles o minciună", a declarat Medvedev.

El a apreciat că aproximativ 5.000 de persoane sosesc zilnic din Ucraina numai în regiunea Rostov-pe-Don, în sud-vestul Rusiei, bazându-se pe datele privind trecerea frontierei. "Diferenţa între ieşiri şi intrări este de aproximativ 5.000 pe zi", a precizat Medvedev.

În opinia sa, majoritatea persoanelor care părăsesc Ucraina, mai ales femei şi copii, sosesc în această regiune, dar altele se refugiază şi în alte regiuni din Rusia.

Unii cer statutul de refugiaţi. "4.000 l-au cerut deja. Este fără precedent", a declarat premierul Rusiei pentru Itar-Tass.

Rusia a propus luni Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie privind crearea unor "culoare umanitare" în estul Ucrainei, pentru ca civili să poată să părăsească zonele de conflict şi în vederea livrării unui ajutor umanitar în aceste zone.

Occidentalii au exclus susţinerea acestui text, punând la îndoială gravitatea situaţiei umanitare descrise de către Moscova. În schimb, Statele Unite au acuzat Rusia că permite ca armament şi combatanţi să se alăture separatiştilor proruşi de pe teritoriul rus.

Liderii summitului G7 convocat miercuri la Bruxelles - în locul summitului G8 prevăzut iniţial la Soci, cu Rusia - au denunţat încă o dată "anexarea ilegală" a Crimeei şi "destabilizarea" estului Ucrainei de către Moscova.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici